Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Feltámadóban az ingatlanpiac

2001.08.14. 14:54
Az Ecostat Gazdaságelemző Intézet felmérése szerint az ingatlanpiacon folytatódhat az emelkedés. A piaci szereplők szerint a telekárak drágulnak legjobban.

Az ingatlanpiaci szereplők várakozásait mutató ingatlanbarométer értéke az idén a második negyedévben 49,8 százalék volt, ami 4,6 százalékponttal magasabb az első negyedéves adatnál - mondta Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

A piac optimistább

A mutató azt jelzi, hogy az év további részében mérsékelt, kiegyensúlyozott növekedés várható az ingatlanpiacon. A tavaly őszi megtorpanás után az idén már erősödnek a magyarországi ingatlanpiaccal kapcsolatos optimista várakozások - tette hozzá az igazgató.

A telekárak emelkedhetnek a legjobban

Az ingatlanforgalmazó- és beruházó társaságok, egyéb vállalatok, önkormányzatok és a lakosság kérdőíves vagy telefonos megkérdezése alapján gyűjtött információk szerint az ingatlanok átlagosan 14-17 százalékkal, a telekárak 15-20 százalékkal drágulnak az idén. Belyó Pál kiemelte, hogy az új lakások ára az ország nagyvárosaiban kezd felzárkózni a főváros agglomerációjában felszámított árakhoz, ez utóbbiak pedig a fővárosi négyzetméterárakhoz közelítenek.

A lakosság hisz benne leginkább

A megkérdezett csoportok közül az ingatlanberuházásokat illetően lakosság a legoptimistább, őket követik az ingatlanforgalmazók, majd az ingatlanberuházók és az önkormányzatok. Legpesszimistábbak a kis- és középvállalatok, válaszaik visszafogott beruházási hajlandóságról árulkodnak.

Nőhet a hitelfelvételi kedv

Az ingatlanberuházók várakozásai szerint az ingatlanvásárlásra felvett hitelek nagysága az idén 170-180 milliárd forintra is felszökhet a tavalyi 80 milliárd forintról, mivel az fokozatosan bővülő kedvezmények miatt egyre inkább megéri új építésű ingatlanokba fektetni. Az ingatlanforgalmazók szerint a jövőben a társasházak és a családi házak építésére alkalmas telkek lesznek a legkelendőbbek, míg a szállodák és irodaházak építési telkeinek kereslete mérséklődni fog.