Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Már nem ingatlanparadicsom Bulgária

2006.09.08. 08:37
Bulgária az utóbbi néhány hónapban elvesztette korábban óriási előnnyel őrzött vezető pozícióját az európai ingatlanbefektetési piacon. Az ilyen típusú befektetések teljes éves megtérülési rátája a három hónappal ezelőtti 104 százalékról 44-re esett az Assetz ingatlanbefektető cég adatai szerint.

A lakóházárak éves növekedési üteme 36 százalékról 17,8-re mérséklődött, sőt a Bansko sírégióban 2,1 százalékos árcsökkenés figyelhető meg. A bérbe adás céljából épített ingatlanok piacán túlkínálat alakult ki, ráadásul olyan hírek terjedtek el, hogy a lakások, irodák, raktárak bérbeadását irányító helyi ügynökségek egy része a díjak begyűjtése után zsebre rakja a pénzt, és felszívódik.

A szakértők összegzése szerint a hosszabb távú befektetések a következő öt-tíz évben még mindig tisztes hasznot hozhatnak Bulgáriában - mivel erős marad az olcsó nyaralót kereső vevők érdeklődése -, ám vége az azonnal óriási megtérüléssel járó befektetések korszakának.

A bulgáriai mélyrepülés miatt 62 százalékos teljes éves megtérülési rátával Franciaország és vele lényegében egy sorban, 61 százalékos rátával Lengyelország vált Európa legnagyobb hasznot ígérő ingatlanbefektetési terepévé. Az előbbiben elsősorban az egyenletesen erős bérbeadási piac, az utóbbiban az alacsony ingatlanárak és az olcsó bankhitelek állnak a kedvező üzleti klíma hátterében.

A Lengyelország iránti befektetői érdeklődést a nagyvárosokat elérő fapados légitársaságok megjelenése is felerősítette. Az európai sorrendben Ciprus lett a harmadik, de még a negyedik helyen álló, 47 százalékos megtérülési rátát felmutató Nagy-Britannia is Bulgária elé került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!