Jenő
-3 °C
6 °C

Pláza minden sarkon

2006.09.08. 09:52
Tovább épülnek a plázák szerte Magyarországon, miközben egyre több belvárosi üzlet indul fejlődésnek. Az irodapiacon jelentős kínálatbővülésnek lehetünk szemtanúi, ami természetes módon a kihasználatlanság növekedésével jár. Az ipari ingatlanok piacán szerény fejlesztések történtek, ám a beruházók optimisták. A bérleti díjak az ingatlanpiac egyik szegmensében sem változtak érdemben.

A hozamcsökkenés természetes módon lelassult a budapesti ingatlanpiacon. A 7 százalékos határt már átlépte a piac, és a kiemelkedő minőségű épületek esetében már 6 százalék körüli kínálati hozamról beszélhetünk. Ennek ellenére ilyen alacsony hozam mellett még nem kötöttek üzletet Budapesten - áll az Eston első féléves ingatlanpiaci összefoglalójában.

Pláza minden sarkon

A bevásárlóközpontok piacán több nagy projekt is kivitelezés alatt áll, így az ECE beruházása, az Árkád Győr (35 000 négyzetméter), valamint az Európa Ingatlanalap nevével fémjelzett tatabányai Vértes Center (30 000 négyzetméter). Túl van az alapkőletételen a Plaza Centers fejlesztése, a 180 000 négyzetméteres Arena Plaza is, amely az elkövetkező évek legnagyobb kiskereskedelmi projektje lesz. Látható tehát, hogy a plázapiac viszonylagos telítettsége ellenére a fejlesztések dinamikája nem állt meg.

A belváros továbbra is dinamikusan fejlődik, a frekventált "bevásárlóutcákban" (például Andrássy út, Vörösmarty tér) több új projektet is láthatunk. A Klotild-palotában is lesznek üzletek, és klasszikus belvárosi üzletnek tekinthető az ING Vörösmarty téri épülete, illetve az Orco által fejlesztett BÉT-épület. A bérleti díjak szignifikánsan nem változtak, a Vörösmarty tér környékén jellemzően 80-100 euró körül alakulnak, a Nagykörút és az Andrássy üzleteiben pedig 33-45 eurós díjakkal számolhatnak a kereskedők.

Terjeszkednek a strip mallok

2006-ban folytatódik a kisebb alapterületű strip mallok kínálatbővülése. A Premier Outlets időközben már a harmadik ütem tervezésénél tart, mivel a másodikat is sikerrel "bevezették" a piacra. A második ütemben megnyílt 20 üzletet további 7 követi a következő negyedévben, a jellemző bérleti díj 25-30 euró körül alakul.

Tovább terjeszkedik a szintén strip mall koncepciót megvalósító Stop Shop, amely a gödöllői üzlet (8000 négyzetméter) mellett további 5 vidéki helyszínen tervezi a megjelenést 2007-ben. Lerakták az Új Buda Center alapkövét is, amely 15 000 négyzetméternyi üzlethelyiséggel és 11 000 négyzetméternyi szórakoztató központtal nyitja meg kapuit a fejlesztő Sybil Holding tervei szerint.

Szerény projektek, optimista fejlesztők

Az új irodák jellemzően keresettebbek a régebbieknél, utóbbiak közül sokan csak a bérleti díjak csökkentésével tudnak versenyben maradni. Az A-kategóriás irodaépületek jellemző havi bérleti díja 14-16 euró körül alakult, a B-kategóriásoké pedig 11-13 között. A piacon kiemelkedően magas, 20 euró fölötti bérleti díjat alkalmaz két új - részben folyamatban lévő - fejlesztés is, a Roosevelt 7/8 és a Lánchíd-palota esetében, amelyek kiemelkedő minőségükkel, szolgáltatásaikkal és lokációjukkal szolgálnak rá a rendkívül magas árra.

Átmeneti lendületvesztésről beszélhetünk az ipari ingatlanok piacán, év végéig kevesebb, mint 140 000 négyzetméternyi területet fognak várhatóan átadni, míg eddig összesen 61 000 négyzetméteren vannak túl. A bérleti díjak nem mozdultak, jellemzően a 4-4,5 eurós sávban helyezkednek el. A fejlesztők alapvetően optimisták, azonban 2006-ban inkább kisebb volumenű projektek készültek el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?