Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Először emeltek vádat ingatlanszövetkezet ellen

2003.06.16. 09:22
Megtörtént az első vádemelés az elmúlt hónapokban gombamód szaporodó ingatlanszövetkezetek történetében: a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosítási Szövetkezet egyik korábbi elnökét, a bajai Lengyel Józsefet és több vele kapcsolatban álló személyt csalással, pénzmosással, magán- és közokirat-hamisítással vádol.
A vezetők több esetben saját ingatlanaikat adták el áron felül a szövetkezetnek, amely ezt követően még magasabb értéken szerepeltette azokat a vagyonnyilvántartásban. Így lehetett egy 3,9 millió forintot érő ártéri területért 64,2 milliót kapni, hogy azután a szövetkezeti tagoknak arról számoljanak be, hogy a befektetés értéke 224,6 millió forint. Egy dávodi szállodát 112,5 millióért vett meg a szövetkezet, ám a társasággal kapcsolatban álló kft. vagyonnyilvántartásában az épület már 698 millió forintot "ért". A módosított vagyonértéket minden esetben ingatlan-értékbecslői jelentések támasztották alá - nem véletlen, hogy az ügyben vádlott lesz két, szintén bajai érdekeltségű ingatlanforgalmi szakértői is. Az ügyészségi kimutatások szerint a Duna Profit kisbefektetőinek kára 1,1 milliárd forintra rúg.

Feladott szállodaépítési terv

A lakópark-építkezések kerültek előtérbe egy másik ingatlanszövetkezetnél, a Vertical-Investnél is. A társaság Budapest XVII. kerületében, a Madárdombon épít 40, egyenként 30-90 négyzetméteres lakást - a társaság honlapja szerint. A négyzetméterenként 230-260 ezer forintért kínált lakások mellett a garázsok és az üzletek eladásából is bevételt remél a szövetkezet - az építkezések 2005 júliusára tervezett befejezésekor. A befektetőknek a jelen befektetéseiből egyedül a gyenesdiási Zöldház panzió marad kézzelfogható, ahol viszont a szövetkezet kedvezményes üdülési lehetőséget biztosít a tagoknak.

Érdekes módon a Vertical honlapján már sehol sem lelhető fel utalás a korábban a szövetkezet fő (és egyetlen) befektetésének számító, Budapest XII. kerületében, a Pinty utcában megépítendő, 30 lakásos Falcon Hotelra. Mint kiderült, a szálló olyan területen épült volna fel, ahova a kerület rendezési terve eleve megtilt olyan mértékű beépítést, mint amilyent a szálloda igényelt volna. A szövetkezet a jelek szerint feladta a megvalósíthatatlan tervet, ám erről nem tartotta fontosnak tájékoztatni tagságát. Ezek után kérdéses, hogy a társaság befektetései között mintegy 290 millió forintos áron nyilvántartott, valójában 190 millió forintért megvásárolt budai telkek mennyit érhetnek valójában.