Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Nyugaton ingyenesek a banki alapszolgáltatások

2008.04.21. 12:15
Hiába az egyre nagyobb verseny az ügyfelekért, a magyarországi bankok többsége nem tervezi, hogy ingyenes számlacsomagot vezetne be. Nyugat-Európában más a helyzet, ott nagyon sok ingyenes csomag között válogathatnak az ügyfelek, a legtöbb országban ugyanis nem kell fizetni az alapszolgáltatásokért – derül ki külföldön élő olvasóink leveleiből.

A hazai bankok közül a Citibank az egyetlen, mely ingyenes konstrukciót ajánl ügyfeleinek, persze bizonyos feltételekkel. A többi bank azonban elégedett saját kínálatával, szerintük az általuk ajánlott csomagok átfedik az ügyfelek igényeit. Cikkünkre több külföldön élő olvasónk is írt levelet. Az ottani példákat elnézve, van még mit tanulni a magyarországi pénzintézeteknek.

Angliában például nagyon sok banknál nyithatnak olyan számlát az ügyfelek, melynél nincs számlaveztési díj, számlanyitási díj (ez itthon sem jellemző), átutalási díj, általában korlátlanul vehetnek fel készpénzt bármelyik nagyobb bank ATM-jéből, ingyen adnak alapbankkártyát és díjmentesen használhatják a netbankot is. Az ATM műveletek, egyenleg lekérdezés, a pinkód megváltoztatása, mini számlakivonat nyomtatása szintén nem kerül pénzbe. Ezen kívül sok bank ingyenes kártyaolvasót is ad, mely az internetes tranzakciókhoz generál egyszeri kódot, hogy biztonságosabb legyen a netes vásárlás.

Németországban például a Sparkasse hálózatában létezik ingyenes számlacsomag, díjmentes bankkártyával, korlátlan számú átutalással, korlátlan számú készpénzfelvételel saját ATM-ből, és díjmentes a netbanki elérés is. De olvasónk szerint más német bankok is nyújtanak hasonló csomagokat.

Másik levelezőnk tájékoztatása szerint Írországban "teljesen ingyenes az internetbank használata, még ösztönzik is az ügyfeleket a telefonos vagy internetes felület használatára, illetve készpénzmentes vásárlásra". Az AIB Banknál például, ha az ügyfél negyedévente legalább egyszer kártyával fizet és internetes vagy telefonos felületen legalább egyszer számlát egyenlít ki (gáz, villany, internet), akkor arra a negyedévre mentesül mindenféle díj alól. Nincs számlavezetési díj, nincs tranzakciós díj. Olvasónktól az elmúlt egy évben eddig tíz eurót vontak le, ami a bankkártya éves díja. Ez viszont mindegyik banknál ugyanennyi, ez egy bankkártyaadó, nem a bank által kiszabott díj.

Ha külföldön él, külföldön vezet bankszámlát, tud hasonló példákat, ismeri a jellemző számla- és tranzakciós díjakat kérjük írjon nekünk.  • Vennék
  • Hírek