Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A szocik kifarolnak az internetadó mögül

2008.04.26. 21:08
A szocialista párt mai választmányi ülésén történtek fényében úgy tűnik, mostanra már az MSZP is kifarolt az internetadóként elhíresült, nagy vihart kavart törvénymódosítás mögül. Így pedig nagy valószínűséggel kútba esik a kultusztárca, tágabb értelemben a kormány azon terve, hogy az internetszolgáltatásra kulturális járulékot vessenek ki.

Az MSZP választmányi ülésén nemcsak, hogy szóba került az internetadó ügye, de még szavazást is tartottak róla. Bár néhányan kitartottak a terv mellett, vagyis hogy rójanak ki 0,8 százalékos kulturális járulékot az internetszolgáltatás nettó árbevétele után, így például a kulturális járulékot a nyakkendőkre, blúzokra, öltönyre, ingekre is kivetni szándékozó Schiffer János is ezen elképzelés mellett érvelt, ám végül a többség az internetadó ellen tette le voksát.

Az internetadó több szempontból is rossz lépés lenne - indokolta lapunknak az elutasítás mögötti megfontolást Kertész Krisztián. Az ülésen a szavazást kezdeményező MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platformjának elnöke elmondta: egyrészt annak bevezetése szembement volna a párt és a kormány programjával. (Emlékeztetőül, a választási program azt tartalmazta, hogy alanyi jogúvá teszik az internethozzáférést, illetve támogatják azt.) Másrészt a teher a gazdasági hatékonyságot, az információhoz való szabad hozzáférést is nehezítette volna.

A választmány lényegében csak egy ajánlást adott ki a kormány irányába, így formálisan a döntése nem kötelező erejű a kabinetre, illetve a szocialista frakcióra. Ám a választmányban részt vett a képviselőcsoport nagy része is, ráadásul furcsa helyzetet eredményezne, ha a frakció a parlamenti szavazás során a választmány többségi véleményét semmibe venné. Ezért aztán arra van nagyobb esély, hogy a törvényjavaslathoz benyújtott módosítókról szóló parlamenti szavazáson másfél hét múlva az MSZP honatyái az intenetadó bevezetését megakadályozó indítványt támogatják majd, ahogyan rá egy hétre a zárószavazáson is így tesznek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?