Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A szocik kifarolnak az internetadó mögül

2008.04.26. 21:08
A szocialista párt mai választmányi ülésén történtek fényében úgy tűnik, mostanra már az MSZP is kifarolt az internetadóként elhíresült, nagy vihart kavart törvénymódosítás mögül. Így pedig nagy valószínűséggel kútba esik a kultusztárca, tágabb értelemben a kormány azon terve, hogy az internetszolgáltatásra kulturális járulékot vessenek ki.

Az MSZP választmányi ülésén nemcsak, hogy szóba került az internetadó ügye, de még szavazást is tartottak róla. Bár néhányan kitartottak a terv mellett, vagyis hogy rójanak ki 0,8 százalékos kulturális járulékot az internetszolgáltatás nettó árbevétele után, így például a kulturális járulékot a nyakkendőkre, blúzokra, öltönyre, ingekre is kivetni szándékozó Schiffer János is ezen elképzelés mellett érvelt, ám végül a többség az internetadó ellen tette le voksát.

Az internetadó több szempontból is rossz lépés lenne - indokolta lapunknak az elutasítás mögötti megfontolást Kertész Krisztián. Az ülésen a szavazást kezdeményező MSZP Ésszerűség és Felelősség Országos Platformjának elnöke elmondta: egyrészt annak bevezetése szembement volna a párt és a kormány programjával. (Emlékeztetőül, a választási program azt tartalmazta, hogy alanyi jogúvá teszik az internethozzáférést, illetve támogatják azt.) Másrészt a teher a gazdasági hatékonyságot, az információhoz való szabad hozzáférést is nehezítette volna.

A választmány lényegében csak egy ajánlást adott ki a kormány irányába, így formálisan a döntése nem kötelező erejű a kabinetre, illetve a szocialista frakcióra. Ám a választmányban részt vett a képviselőcsoport nagy része is, ráadásul furcsa helyzetet eredményezne, ha a frakció a parlamenti szavazás során a választmány többségi véleményét semmibe venné. Ezért aztán arra van nagyobb esély, hogy a törvényjavaslathoz benyújtott módosítókról szóló parlamenti szavazáson másfél hét múlva az MSZP honatyái az intenetadó bevezetését megakadályozó indítványt támogatják majd, ahogyan rá egy hétre a zárószavazáson is így tesznek.