Piroska
3 °C
3 °C

Bezárja veszteséges mozijait az InterCom

2002.04.23. 10:29
A moziüzemeltetés összességében veszteséget hoz az InterCom Rt.-nek, ezért a társaság főként a tágabban értelmezett médiabefektetésekre szeretné költeni azt a több millió dollárt, ami megmaradt a 2000-ben a tulajdonosoktól mozinyitásokra kapott 25 millió dollárból. Egy horvátországi és két vidéki helyszínről már levonultak, és hasonló sors várhat az óbudai Eurocenterben működő egységre. Az üzletágból mindazonáltal nem szállnak ki: most vettek mozit a Pólus Centerben, és tárgyalnak továbbiak vásárlásáról is.
A magyar és a kelet-európai nem mozizik annyit, mint amennyit korábban vártak tőle, így a 38 százalékával magyarországi piacvezető InterCom Rt. már nem tervez nagyarányú terjeszkedést ezen a területen, pedig 2000 közepén még főképp arra kapott 25 millió dollárt részvényeseitől, hogy multiplexek egész sorát hozza létre Kelet-Európában.

Vajna 5 millió dollárjával

Az addig kizárólagos, azt követően pedig többségi részvényes amerikai magyar producer, Andy Vajna 5 millió, az akkor beszálló három kockázati tőkebefektető közül a brit General Electric Equity 7,5 millió, az osztrák Raiffeisen Private Equity Fund 7,5 millió, a holland ABN Amro Capital pedig 5 millió dollárt tett - offshore cégein keresztül - az InterComba.

Akkor a társaság vezetői 29 térségbeli helyszínt neveztek meg terveikben. A külföldi mozikból azonban mind ez ideig csupán hármat nyitottak meg: egyet Bukarestben, kettőt Zágrábban. Az egyik horvátországit azóta már bezárták, és Magyarországon is lakat került a Salgótarjánban, illetve Szekszárdon működő egytermes egységükre.

Az új vezérigazgató racionalizál

Csepi Lajos
Az óbudai Eurocenterben működő egységükről Csepi úgy nyilatkozott, ott belátható időn belől nem látja biztosíthatónak a nyereséges működtetést, ezért tárgyalnak a ház tulajdonosával, de ha nem sikerül megállapodniuk, eljönnek. A csak mozi céljára hasznosítható helyiség kialakítása egyébként 3,5 millió dollárba került az InterComnak.

Általános médiapiaci terjeszkedésre költik a forrásokat

Nyereséget remélnek azonban a Pólus Centerben működő mozitól, amelyet a Magyarországról távozó Loews Cineplextől vettek meg - az árat nem közölték -, és tárgyalnak további mozik átvételéről is. A cég jelenleg Budapesten négy, vidéken öt, külföldön pedig két Hollywood Multiplexet üzemeltet.

A mozipiacra szánt összegből megmaradt több mint 10 millió dollárt Csepi szavai szerint általános médiapiaci terjeszkedésre szeretnék költeni, de konkrétumokról a vezérigazgató nem kívánt beszámolni.

Két partner maradt a videoforgalmazásban

Az InterCom másik üzletága, a video- és DVD-forgalmazás nyereséges ugyan, de árbevétele valószínűleg visszaesik, mert négy partneréből kettő - a Columbia Pictures és a Warner Brothers - tavaly szakított a céggel.

A válásra Csepi szerint azért került sor, mert a két stúdió magának akarja megszerezni azt a profitot, ami a forgalomból eddig az InterComnak jutott. Jelenleg két céggel van exkluzív szerződésük, a Buena Vista-Disneyvel és az MGM Foxszal

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!