Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezárja veszteséges mozijait az InterCom

2002.04.23. 10:29
A moziüzemeltetés összességében veszteséget hoz az InterCom Rt.-nek, ezért a társaság főként a tágabban értelmezett médiabefektetésekre szeretné költeni azt a több millió dollárt, ami megmaradt a 2000-ben a tulajdonosoktól mozinyitásokra kapott 25 millió dollárból. Egy horvátországi és két vidéki helyszínről már levonultak, és hasonló sors várhat az óbudai Eurocenterben működő egységre. Az üzletágból mindazonáltal nem szállnak ki: most vettek mozit a Pólus Centerben, és tárgyalnak továbbiak vásárlásáról is.
A magyar és a kelet-európai nem mozizik annyit, mint amennyit korábban vártak tőle, így a 38 százalékával magyarországi piacvezető InterCom Rt. már nem tervez nagyarányú terjeszkedést ezen a területen, pedig 2000 közepén még főképp arra kapott 25 millió dollárt részvényeseitől, hogy multiplexek egész sorát hozza létre Kelet-Európában.

Vajna 5 millió dollárjával

Az addig kizárólagos, azt követően pedig többségi részvényes amerikai magyar producer, Andy Vajna 5 millió, az akkor beszálló három kockázati tőkebefektető közül a brit General Electric Equity 7,5 millió, az osztrák Raiffeisen Private Equity Fund 7,5 millió, a holland ABN Amro Capital pedig 5 millió dollárt tett - offshore cégein keresztül - az InterComba.

Akkor a társaság vezetői 29 térségbeli helyszínt neveztek meg terveikben. A külföldi mozikból azonban mind ez ideig csupán hármat nyitottak meg: egyet Bukarestben, kettőt Zágrábban. Az egyik horvátországit azóta már bezárták, és Magyarországon is lakat került a Salgótarjánban, illetve Szekszárdon működő egytermes egységükre.

Az új vezérigazgató racionalizál

Csepi Lajos
Az óbudai Eurocenterben működő egységükről Csepi úgy nyilatkozott, ott belátható időn belől nem látja biztosíthatónak a nyereséges működtetést, ezért tárgyalnak a ház tulajdonosával, de ha nem sikerül megállapodniuk, eljönnek. A csak mozi céljára hasznosítható helyiség kialakítása egyébként 3,5 millió dollárba került az InterComnak.

Általános médiapiaci terjeszkedésre költik a forrásokat

Nyereséget remélnek azonban a Pólus Centerben működő mozitól, amelyet a Magyarországról távozó Loews Cineplextől vettek meg - az árat nem közölték -, és tárgyalnak további mozik átvételéről is. A cég jelenleg Budapesten négy, vidéken öt, külföldön pedig két Hollywood Multiplexet üzemeltet.

A mozipiacra szánt összegből megmaradt több mint 10 millió dollárt Csepi szavai szerint általános médiapiaci terjeszkedésre szeretnék költeni, de konkrétumokról a vezérigazgató nem kívánt beszámolni.

Két partner maradt a videoforgalmazásban

Az InterCom másik üzletága, a video- és DVD-forgalmazás nyereséges ugyan, de árbevétele valószínűleg visszaesik, mert négy partneréből kettő - a Columbia Pictures és a Warner Brothers - tavaly szakított a céggel.

A válásra Csepi szerint azért került sor, mert a két stúdió magának akarja megszerezni azt a profitot, ami a forgalomból eddig az InterComnak jutott. Jelenleg két céggel van exkluzív szerződésük, a Buena Vista-Disneyvel és az MGM Foxszal