Emőke
-4 °C
9 °C

Eladók az InterCom-mozik?

2005.12.13. 08:04
Eladhatja Hollywood Multiplex mozijait a hazai piac egyik legnagyobb szereplője, az Andrew G. Vajna által alapított InterCom Rt. A Világgazdaság információi szerint a társaság újragondolja üzleti stratégiáját, és ennek részeként megfontolja, hogy akár mind a kilenc hazai érdekeltségétől megválik.
Sam Falconello, az InterCom Rt. többségi tulajdonosának pénzügyi igazgatója a Világgazdaság megkeresésére azt közölte: a piac - mint az egész világon - Magyarországon is konszolidálódik. Az InterCom ebben a helyzetben keresi a regionális lehetőségeket a hatékonyabb működésre, az elmúlt bő évtizedben megszerzett tapasztalatainak lehető leggazdaságosabb hasznosítására. Ezt valószínűleg egy stratégiai partnerrel sikerül majd elérnie. Sam Falconello hozzátette azt is: a cég tulajdonosainak nem feltétlenül áll szándékában megválni a mozis részlegtől, amely a 8,86 milliárd forintos összes bevételének többségét termeli. Amikor nemrégiben a Budapest Film Rt. áruba bocsátotta a Mammut bevásárlóközpontban lévő két multiplexét, az InterCom is a lehetséges vevők között volt. Az az ár, amiért végül új tulajdonosa megvásárolta az ottani multiplexet, jelezte a cég vezetőinek: a modern, többtermes mozik a jelen üzleti környezetben nem feltétlenül az üzemeltetés során hozzák a legnagyobb hasznot. A cég újrastrukturálásának lehetséges útjai között van ezért a részlegek szétválasztása, regionális együttműködések kialakítása vagy akár harmadik partnernek való értékesítése is.

Az InterCom Rt.-t 1989-ben alapították, azóta az egyik legnagyobb film-, video- és DVD-forgalmazóvá, valamint moziüzemeltetővé vált Magyarországon. A társaság kizárólagos magyarországi forgalmazója a Twentieth Century Foxnak, a Warner Bros.-nak és a Columbia Picturesnek. A cég Budapesten négy helyszínen (a Duna Plazában, a Lurdy Házban, az Óbuda Eurocenterben és a Pólus Centerben), vidéken pedig öt városban (Kecskeméten, Nyíregyházán, Miskolcon, Kaposváron és Nagykanizsán) üzemeltet Hollywood Multiplex mozikat. Hozzájuk tartozik továbbá a Kossuth mozi is. Tavaly a multiplexekben összesen 3,9 millió jegyet adtak el.