Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Érdemes intelligens irodára költeni

2006.11.03. 07:39
Bár a modern irodaházakban alkalmazott intelligens rendszerek a hagyományos megoldásokhoz képest általában 25-30 százalékkal többe kerülnek, alkalmazásuk már öt-tíz év után megtérülhet – derül ki az iroda.hu elemzéséből.

Az informatika látványos fejlődése mára az épületeket is elérte. Az informatikai fejlődést több tényező generálja, az intelligens épületek iránt növekvő igényt elsősorban a költségek csökkentése indokolja. Intelligensnek azokat az épületeket nevezik, amelyek használják az integrált épületüzemeltetési alkalmazások összességét.

Megvenni drágább, használni olcsóbb

l

Az ilyen rendszerek teljes körű integrált megoldást biztosítanak a műszaki folyamatok, eljárások automatizálásában, a pénzügyi, személyi adatok nyilvántartásában, illetve a környezetfelügyeletben. Az intelligens rendszer természetesen többletköltségeket is jelent a beruházó számára, hiszen jelentős informatikai megoldások, speciális műszaki berendezések, jelzőrendszerek biztosítják a hátteret, amelyek beszerzési költsége általában magasabb, mint az általános készülékeké, azonban hosszú távon számos költségcsökkentő tényező indokolja alkalmazásukat.

A tapasztalatok szerint egy integrált rendszer beruházási költsége általában 25-30 százalékkal több a hagyományos rendszerénél, viszont az üzemeltetési költség akár 15 százalékkal is kisebb lehet, így az erre fordított kiadások – a rendszer komplexitásától függően – öt-tíz év alatt is megtérülhetnek. Ez a bérleti időszakot tekintve hosszú, ám az ingatlan üzemeltetését illetően relatíve rövid időnek számít.

Kevés helyen elterjedt

Intelligens rendszerek eddig még csupán kevés magyarországi irodaházban valósultak meg: általában ott, ahol a beruházó külföldi vagy pedig a tulajdonos saját célra építi az ingatlant. Ez a tendencia azonban már változóban van, egyre több épület kerül ugyanis integrált üzemeltetés alá. Az ilyen megoldások iránti növekvő igényt elsősorban az üzemeltetési költségek csökkentése indokolja, de más szempontok is szerepet játszanak.

Az intelligens megoldásokat illetően a legtöbb gyártó, felhasználó és beruházó véleménye pozitív: a többség szerint is ez a jövő, a kérdés inkább csak az, hogy mikor tudják a beruházók az intelligens rendszerek kialakítása miatti többletkiadásaikat beépíteni az állandó költségekbe. A jobb teljesítményen kívül mellette szól, hogy az integráció miatt a költségek nem becslésen alapulnak, hanem akár irodára vagy cégre bonthatók.

Az épületüzemeltetési alkalmazásoknál sokféle lehetőség jöhet számításba. A szellőzés és a klímatechnika esetében az intelligens rendszer például este vagy a hét végén automatikusan kikapcsolja a fűtést, majd egy órával a munkakezdés előtt visszakapcsolja, továbbá figyelembe veszi a nap erejét, irányát, így az irodaház különböző oldalain eltérő erősséggel üzemelteti a klímát. Mivel a rendszer használatával az áram mennyiségét is pontosabban ki lehet számolni, az áramszolgáltatótól előre vásárolva olcsóbb lehet a működés, miközben a tervezéssel elkerülhetők a büntetéssel sújtott túlfogyasztások is.

A munkahely-orientált megvilágítás egészségügyi szempontból is előnyös lehet. Az árnyékolástechnika is sokat számít, mivel a külső aktív árnyékolók, követve a napsugarak dőlésszögét és az épületen kívül elnyelve a nap erősségét, csökkentik a hűtés költségét.

Örök téma a biztonságtechnika: az intelligens rendszereknél a belépési jogosultságok egy kártyával minden területre meghatározhatók, de a parkolás fizetése vagy a vállalati étteremben történő vásárlás is megoldható vele. Az életvédelmi és tűzjelző rendszerek esetében pedig pontosan lokalizálható a füst, a tűz vagy a betörés helye, és ennek hatására programsorozatok is elindulnak: szellőzők, menekülési útvonalak nyílhatnak, változhat a kivilágítás, sprinklerek indulhatnak be.