Viola
-6 °C
-2 °C

Elriasztják a befektetőket a megszorítások

2006.07.06. 07:33
A vezető pénzügyi tanácsadó cégek adópartnerei szerint távol tartja a még hazánkban nem lévő befektetőket az országtól a kormnyzati megszorítócsomag. Attól nem tartanak, hogy jelentős tőkét vonnak ki az országból a külföldi cégek, de figyelmeztetnek: a mobilisabb közepes vállalkozásoknál erre is lehet számítani. A hldingok viszont jól járnak.

Az adócsomag hatására a befektetők várhatóan nem vonják ki a tőkét az országból, amennyiben azonban tartósnak bizonyulnak az intézkedések, kevesebben választják majd Magyarországot – vélekedik Erdős Gabriella. A PricewaterhouseCoopers adópartnere szerint a befektetők tisztában vannak a lépések szükségességével, ha azonban nem sikerül leszorítani a költségvetési hiányt, annak az ország versenyképessége látja kárát.

A kiadáscsökkentéssel is foglalkozni kellene

Utóbbi a járulékcsökkentési lépések elmaradása, illetve a szolidaritási és a különadó bevezetése miatt nyilvánvalóan romlik – tette hozzá László Csaba, a KPMG adópartnere. Szerinte nagyon fontos lenne a kiadási oldal reformját és a hiánycsökkentés módjának részleteit egyértelművé tenni, mert akkor lehetne hitelesebb, hogy a mostani adóemelés csak átmeneti lépés.

Rövid távon a nagyvállalati befektetői kör ugyan vélhetően nem vonul ki a változások kapcsán, de a növekedési lehetőségek visszafogása miatt egyes beruházásokat elhalaszthatnak vagy nem hoznak majd az országba – véli Oszkó Péter. A Deloitte adópartnere szerint az európai, közepes méretű vállalkozások viszont jóval mobilisabbak nagyobb társaiknál, így elképzelhető, hogy bizonyos – elsősorban szolgáltatási – tevékenységeket a régió más országaiba helyeznek át.

Jó a holdingoknak

Befektetésösztönző elemet is találni a csomagban: a társasági adótörvény módosítása szerint az árfolyamnyereséggel csökkenthetik az adóalapjukat azok, akik a törvény hatályba lépése után szerzett és bejelentett, legalább 30 százalékos részesedésüket legalább kétévnyi tartás után értékesítik. Erdős úgy véli, ez különösen kedvező lehetőséget jelent a holdingok bejegyzésénél, ráadásul az ilyen cégekre vonatkozó rendszer minden más eleme megfelelő.

Oszkó szerint azonban a szabályozást nem kellő körültekintéssel alakították ki, mivel a bejelentett részesedés után társasági adót ugyan nem kell fizetni, szolidaritásit viszont igen. Változnak a nagyberuházóknak nyújtott adókedvezmények is: növekszik az elvárt átlagos állományi létszám, viszont a leghátrányosabb 48 kistérségben végrehajtott beruházások esetén enyhülnek az elvárások.

A továbbiakban nagyvállalkozás kizárólag olyan beruházáshoz kaphat támogatást, amely csakis új eszközöket tartalmaz. Az utóbbi módosítások hatályba lépésének időpontja nem szerepel a csomagban, az ugyanis függ az Európai Unió bizottságának jóváhagyásától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!