Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Felfüggeszthetők az iparűzésiadó-perek

2005.11.17. 08:47
Felfüggeszthetők az iparűzésiadó-perek az Európai Bíróság (EB) előtt lévő magyar kezdeményezésre indult előzetes döntéshozatali eljárás lezárásáig. Erről a Legfelsőbb Bíróság (LB) polgári és közigazgatási kollégiuma közösen foglalt állást - értesült a Világgazdaság.

Azokat a helyi iparűzésiadó-ügyeket lehet felfüggeszteni, amelyeknek jogkérdései megegyeznek a luxembourgi bírósághoz benyújtott jogkérdésekkel - hangsúlyozta Bauer Jánosné Polóny Enikő, a közigazgatási kollégium vezetője. Ez a közös kollégiumi vélemény nem köti az eljáró bírókat, belátásuk szerint határozhatnak, folytatják-e az adott pert, vagy megvárják a luxembourgi döntést.

Korán kell perelni
A helyi iparűzési adó szempontjából különös jelentőségű egy folyamatban levő német ügy is. Az uniós főtanácsnok javaslatának értelmében vélhetően azon adózónak járna visszamenőlegesen a vitatott összeg, amely a bírósági eljárás megindulásáig elindította a jogi folyamatot. A helyi iparűzési adó esetére lefordítva ez azt jelenti, hogy valószínűleg nagyobb eséllyel kaphatja meg visszamenőlegesen a kérdéses összeget az a vállalkozás, amelyik a helyi iparűzési adóval kapcsolatban augusztus 20-án elindult bírósági eljárás előtt vitatta az adónem jogosságát.

Valószínűnek látszik, hogy a legfelsőbb bírósági álláspont nagy terhet vesz le az érintett bíróságok válláról.

Mint azt a Világgazdaság megírta: az EB-hez a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság fordult egy konkrét ügy kapcsán. Arra vár választ, hogy forgalmi típusú adónak tekinthető-e az iparűzési adó, és ha igen, milyen a kapcsolata a kettős forgalmi adózást kizáró közösségi irányelvvel. Az EB döntése kötelezi majd az addig felfüggesztett ügy elbírálásában. Ám a Komárom-Esztergom megyei kérdés alapkérdés a jelenleg folyó perek többségében is. Problémát okozott azonban, hogy felfüggeszthető-e a többi jogvita is, vagy minden egyes esetben külön-külön Luxembourghoz kell fordulni.

Lehet, hogy az EB döntésére sokáig kell várni. A magyar kormányzat november végéig tehet észrevételt az ügyben. Hónapok telhetnek el a szóbeli eljárásig, majd újabb két hónap a főtanácsnoki indítványig. Aztán ismét idő, amíg az EB határoz. Befolyással lehet a mi ügyünkre, hogy az ehhez nagyon hasonló, 2003-ban indult, így feltehetőleg korábban lezáruló olasz adóügyben milyen döntés születik.