Piroska
-2 °C
5 °C

Az OTP visszakéri az iparűzési adót

2005.07.20. 10:17
Bár a pénzügyminisztérium szerint az iparűzési adó teljes mértékben EU-konform és jogszerű, több adószakértő mellett immár az OTP Bank is vitatja ezt az álláspontot. A bank ezért visszatérítési eljárást kezdeményezett, ám annak befejezéséig teljesítik adófizetési kötelezettségeiket. Ha a banknak lesz igaza, az önkormányzatok 300 milliárdos bevételi forrása kerülhet veszélybe.
Az OTP álláspontja szerint az iparűzési adó harmonizációja elmaradt az EU csatlakozás előtt, és erről írásban értesítette is a hatóságokat. A bank szerint az EU-ban csak egy forgalmi típusú adó lehet, márpedig az általános forgalmi adó mellett az iparűzési adó is ilyennek minősíthető. Az OTP és hazai leányvállalatai korlátozott mértékben ugyan, de visszatérítési eljárást kezdeményeztek. Az eljárás befejezéséig a bankcsoport adó- és előlegfizetési kötelezettségeit teljesíti.

Az OTP Banknál úgy látják: az EU tagállamok forgalmi adóra vonatkozó irányelve szerint a tagállamokban csak egy forgalmi típusú adó lehet. Az erről szóló irányelv szerint az Európai Bizottság már minősített forgalmi típusú adónak olyan adókat, amely - hasonlóan a magyar helyi iparűzési adóhoz - meghatározott időszak árbevételének meghatározott költségekkel csökkentett részét terhelték.

Benne van a csatlakozási szerződésben

A pénzügyminisztérium szerint azonban az adónem, valamint annak alapja és mértéke a csatlakozási szerződésben nevesítetten szerepel. Ez tehát azt jelenti, hogy az EU korábban nem emelt kifogást ellene.

A Magyarországon alkalmazott iparűzési adó ezért teljesen jogszerű és EU-konform - fogalmazott Kónya László, a PM főosztályvezetője. Az uniótól kapott derogáció szerint 2007. december 31-ig hatályban maradhatnak az iparűzési adóban nyújtott kedvezmények, mentességek, ez is mutatja, hogy az EU ezt az adónemet elfogadta - hívta fel a figyelmet Kónya László. Ha az iparűzési adó az unió bírósága elé kerülne, a főosztályvezető szerint Magyarországnak minden esélye megvolna arra, hogy megnyerje az ügyet.

Az iparűzési adót az önkormányzatok a több tétellel - az anyagköltséggel, az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével (alvállalkozói teljesítésekkel) - csökkentett nettó árbevétel alapján vetik ki a vállalkozókra, az adó törvényi felső mértéke 2 százalék. Az adónemnek jelentős szerepe van az önkormányzatok gazdálkodásában, ugyanis a teljes bevételük több mint 10 százalékát biztosító helyi adók 85 százalékát adja. Tavaly az önkormányzatoknak 310 milliárd forint bevételük származott az iparűzési adóból, erre az évre 318,9 milliárd forintot terveztek.