Szilárda
0 °C
6 °C

Újabb pofon az iparűzési adónak

2006.03.14. 15:30
Folytatódott az Európai Bíróságon a magyar iparűzési adóhoz jelentősen hasonlító olasz IRAP ügye. A bíróságo főtanácsnoka szerint az olasz adó ellentétes az uniós joggal. Visszatérítést azonban csak azok kaphatnak, akik időben protestáltak ellene. A döntés kihathat a magyar adó elleni eljárásra is.
Elkészült és nyilvános az Európai Bíróság főtanácsnoki indítványa az olasz helyi adó, az IRAP ügyében folyó eljárásban - közölte az Indexszel Oszkó Péter, a Deloitte adópartnere. Ez még nem a bíróság végleges döntése, de az esetek több mint nyolcvan százalékában a bírósági döntés végül megegyezik a főtanácsnoki indítvánnyal.

Visszatérítés csak korlátozottan

A főtanácsnok szerint az IRAP ellentétes az uniós joggal, így azt meg kell szüntetni. A megszüntetést azonban nem visszamenőlegesen javasolja - eltérően a spanyol áfaarányosítási ügyben hozott határozattól -, hanem csak a jövőre nézve, mondta Oszkó. Ennek megfelelően IRAP-visszatérítés sem járhat mindenkinek, csak azoknak az adózóknak, amelyek időben felléptek az adó ellen.

A bíróság várhatóan tavaly március 17-ét, az első főtanácsnoki indítvány elkészítésének időpontját jelöli meg határnapként. Azok, akik ezt megelőzően apelláltak az IRAP ellen, kaphatnak visszatérítést, a többi adózó nem - legalábbis ha a bíróság elfogadja az előterjesztést.

Van üzenete

Az IRAP ügyében várható döntés nem jelent automatikus választ a magyar iparűzési adó ügyében folyó eljárásra, de az indítványnak mindenképpen üzenete van erre az ügyre is - hangoztatta Oszkó. A szakértő szerint az olasz ügyben várható döntés logikája szerint várható a magyar iparűzési adóról is döntés.

Ez azt jelentheti, hogy az ipát sem visszamenőlegesen, hanem csak a jövőre vonatkozóan fogják megszüntetni, és az adóvisszatérítés is csak azoknak jár majd, akik időben ébredtek. Az még nyitott kérdés Oszkó szerint, hogy a bíróság a magyar eljárás során milyen határidőt fog megállapítani erre.

A magyar iparűzési adóval kapcsolatos eljárás a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság beadványa nyomán kezdődött. A bíróság arra szeretne választ kapni, hogy az iparűzési adó összeegyeztethető-e a közösségi joggal. A kérdések többek között azt kívánják tisztázni, hogy a magyar helyi iparűzési adó vagyoni vagy forgalmi típusú adó-e. Az eljárásban írásbeli észrevételeket 2005. december 6-ig lehetett előterjeszteni.