Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Két és fél százalékkal nőtt az ipari termelés

2003.02.05. 12:00
Az ipari termelés volumene 2002-ben 2,6 százalékkal nőtt a 2001-es szinthez képest az előzetes adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Elemzők 2003-ra 5 százalék körüli növekedést várnak.
Egy évvel korábban, 2001-ben az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal emelkedett 2000-hez viszonyítva. Az ipari termelés volumene a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index alapján tavaly decemberben az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőtt, 2001 decemberéhez viszonyítva - munkanaptényezővel korrigálva - a növekedés 6,9 százalék volt. Korrekciók nélkül a termelés a 2001 decemberi szintet 9,6 százalékkal haladta meg.

Az ipari termelés szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva tavaly novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva 6 százalékkal, az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal nőtt. A termelés volumene a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított adatok alapján 2001. decemberében 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Nem okozott meglepetést

Nem okozott meglepetést az ipari termelés tavalyi, 2,6 százalékos növekedése - mondták el az MTI által megkérdezett kutatók és elemzők. Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója szerint az idén már kedvezőbb lehet a növekedési ütem, bár klasszikus értelemben vett fellendülés nem várható. Az Ecostat prognózisa szerint az első félévben 5-5,1 százalékkal nőhet az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A belföldi értékesítés esetében 3, míg az exportban 8 százalékos növekedésre látnak esélyt az intézet kutatói.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója is úgy látja: a decemberi adat illeszkedik a tavalyi folyamatokba. Mint mondta, továbbra is stagnálás, illetve gyenge növekedés a jellemző az iparra. A kutató szerint a könnyűipar és az élelmiszeripar a legborúlátóbb, a többi ágazat inkább optimista. A GKI januári felmérése szerint 2003-ban nem várható lényeges létszámleépítés az iparban, szemben a híradásokban megjelenő kedvezőtlen helyzettel. Érdekes például, hogy az exportrendelések állományát kedvezőbbnek ítélik meg a cégek januárban a decemberinél közölte az ügyvezető igazgató.

A GKI az idén éves szinten 4-5 százalékos növekedést vár az iparban. Hegedűs Miklós hozzátette, hogy inkább a második félévben lehet számítani komolyabb emelkedésre, amennyiben kedvezően alakul a világgazdasági helyzet. - A magyar belső fogyasztás ugyanis "pipafüst nagyságú", amire nem lehet alapozni a növekedést - mondta a kutató.