Ilona
17 °C
33 °C

Egyre többet fogyasztunk

2003.09.26. 14:34
A magyar ipari termelés és termelékenység egyaránt megnövekedett az éve első hét hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest, a mezőgazdaságot azonban letaglózta az idei aszály. A kiskereskedelmi forgalom meredeken emelkedett júliusban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.
Magyarországon a termelőágazatokban júliusban kissé módosultak az előző hónapokra jellemző tendenciák. A bruttó ipari termelés növekedési üteme kissé gyorsult. A júliusi termelés 5,6 százalékkal haladta meg a tavaly júliusi szintet júliusban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Májusban 4,4 százalékos, júniusban 4,3 százalékos volt a növekedési ütem.

Exportorientált fejlődés

Az első hét hónap együttes ipari teljesítménye négy százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés 90 százalékát adó feldolgozóiparban a héthavi termelés (7,6 százalékos) növekménye teljes egészében exportra került, ugyanakkor a belföldi eladás nem haladta meg a tavalyi szintet.

Folytatódott tehát az ipar exportorientált fejlődése, illetve az a több éve tartó tendencia, miszerint a belföldi kereslet dinamikus növekedése nem hat vissza a magyar ipar fejlődésére, hanem elsősorban az importra gyakorol húzó hatást.

Nagy különbségek

A csatlakozó országok között az ipari termelés fejlődését tekintve elég nagyok a különbségek. Lengyelországban az ipar növekedési üteme júliusban és a hét hónapos időszak egészében is élénk és gyorsabb volt, mint Magyarországon. A cseh és a szlovák ipar növekedését júliusban megelőztük, de a hét hónapos időszak egészét tekintve a magyar ipar fejlődése lassúbb volt, mint az övék. Szlovénia ipari teljesítményére továbbra is a stagnálás-csökkenés a jellemző.

Az ipar termelékenysége (6,8 százalék) az első hét hónapban gyorsabban emelkedett, mint a termelés (4,1 százalék). Ugyanebben az időszakban az ipari bruttó átlagkereset reálértéke 4,6 százalékkal lett nagyobb. Az építőipar teljesítménye az év eleji nagyon gyenge kezdés után fokozatosan javult, és január-júliusban már csak kevéssé (3 százalékkal) maradt el a tavalyi kiugróan magas szinttől. 2002 első hét hónapjában 22 százalékos növekedést ért el az építőipar az előző év azonos időszakához képest.

Súlyos aszálykárok

A mezőgazdaságban az aszály rendkívül súlyos károkat okozott a kalászos gabonák termelésében. A megtermelt kalászos gabonák mennyisége az idén az 1996-2000. évek átlagánál 27 százalékkal kevesebb. A 2003. augusztus eleji állatszámlálás adatai szerint a szarvasmarha- és a sertésállomány tovább csökkent, a sertések száma a tavalyi növekedés után ismét visszaesett, a baromfiállomány pedig gyarapodott.

Mezőgazdasági termékekből az év első hét hónapjában 2,8 százalékkal többet vásároltak fel, mint tavaly ugyanebben az időszakban. (Az első hét hónapra az éves értékesítésnek 2002-ben 47, a megelőző évben 43 százalékra esett.) Idén január-júliusban az élő állatok és állati termékek felvásárlása 6,8 százalékkal növekedett, a növényi termékeké 4,6 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi forgalom gyors növekedése folytatódott. Az eladott termékek volumene január-júliusban 8,6 százalékkal, ezen belül júliusban 9,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző évben.