Aliz
6 °C
14 °C

Egyre többet fogyasztunk

2003.09.26. 14:34
A magyar ipari termelés és termelékenység egyaránt megnövekedett az éve első hét hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest, a mezőgazdaságot azonban letaglózta az idei aszály. A kiskereskedelmi forgalom meredeken emelkedett júliusban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.
Magyarországon a termelőágazatokban júliusban kissé módosultak az előző hónapokra jellemző tendenciák. A bruttó ipari termelés növekedési üteme kissé gyorsult. A júliusi termelés 5,6 százalékkal haladta meg a tavaly júliusi szintet júliusban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Májusban 4,4 százalékos, júniusban 4,3 százalékos volt a növekedési ütem.

Exportorientált fejlődés

Az első hét hónap együttes ipari teljesítménye négy százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés 90 százalékát adó feldolgozóiparban a héthavi termelés (7,6 százalékos) növekménye teljes egészében exportra került, ugyanakkor a belföldi eladás nem haladta meg a tavalyi szintet.

Folytatódott tehát az ipar exportorientált fejlődése, illetve az a több éve tartó tendencia, miszerint a belföldi kereslet dinamikus növekedése nem hat vissza a magyar ipar fejlődésére, hanem elsősorban az importra gyakorol húzó hatást.

Nagy különbségek

A csatlakozó országok között az ipari termelés fejlődését tekintve elég nagyok a különbségek. Lengyelországban az ipar növekedési üteme júliusban és a hét hónapos időszak egészében is élénk és gyorsabb volt, mint Magyarországon. A cseh és a szlovák ipar növekedését júliusban megelőztük, de a hét hónapos időszak egészét tekintve a magyar ipar fejlődése lassúbb volt, mint az övék. Szlovénia ipari teljesítményére továbbra is a stagnálás-csökkenés a jellemző.

Az ipar termelékenysége (6,8 százalék) az első hét hónapban gyorsabban emelkedett, mint a termelés (4,1 százalék). Ugyanebben az időszakban az ipari bruttó átlagkereset reálértéke 4,6 százalékkal lett nagyobb. Az építőipar teljesítménye az év eleji nagyon gyenge kezdés után fokozatosan javult, és január-júliusban már csak kevéssé (3 százalékkal) maradt el a tavalyi kiugróan magas szinttől. 2002 első hét hónapjában 22 százalékos növekedést ért el az építőipar az előző év azonos időszakához képest.

Súlyos aszálykárok

A mezőgazdaságban az aszály rendkívül súlyos károkat okozott a kalászos gabonák termelésében. A megtermelt kalászos gabonák mennyisége az idén az 1996-2000. évek átlagánál 27 százalékkal kevesebb. A 2003. augusztus eleji állatszámlálás adatai szerint a szarvasmarha- és a sertésállomány tovább csökkent, a sertések száma a tavalyi növekedés után ismét visszaesett, a baromfiállomány pedig gyarapodott.

Mezőgazdasági termékekből az év első hét hónapjában 2,8 százalékkal többet vásároltak fel, mint tavaly ugyanebben az időszakban. (Az első hét hónapra az éves értékesítésnek 2002-ben 47, a megelőző évben 43 százalékra esett.) Idén január-júliusban az élő állatok és állati termékek felvásárlása 6,8 százalékkal növekedett, a növényi termékeké 4,6 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi forgalom gyors növekedése folytatódott. Az eladott termékek volumene január-júliusban 8,6 százalékkal, ezen belül júliusban 9,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző évben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?