Valér
-1 °C
0 °C

Elkezdődött a harc az iparűzési adó miatt

2005.08.05. 15:05
A Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához már majdnem húsz cég nyújtott be fellebbezést, mivel 2004. május elsejétől nem akarnak iparűzési adót fizetni. A hivatal a közeljövőben dönt az ügyekről, de előbb szeretné megtudni az érintettektől, hogy beadványaikat fellebbezésnek vagy önellenőrzésnek szánják-e. A kettő között jogi és eljárási szempontból is lényeges a különbség.

Dancsné Simon Mária, a hivatal hatósági főosztályának vezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy az érintettek fellebbezésnek nevezték a szakmai álláspontjukat tartalmazó beadványt, ebben azonban a saját maguk által önadózás keretében bevallott adót - adókötelezettséget - vitatják, és ezt önellenőrzéssel lehet korrigálni. Az adózó eldöntheti, hogy jogorvoslati vagy önellenőrzési jogával kíván-e élni, esetleg mindkettővel. A kettő között jogi és eljárási szempontból is van különbség, ezért a döntés előtt ennek tisztázását szükségesnek tartják. Egy ilyen horderejű ügyben, mint az iparűzési adó, a hivatal a legkörültekintőbben kíván eljárni.

Első körben tizennyolc cégnek megy ki felszólítás, amelyek nyolc napot kapnak a válaszra, és ha nem kívánnak nyilatkozni, a határidő letelte után a közigazgatási hivatal mindenképpen dönt. A főosztályvezető elmondta, hogy döntésüket a hatályos magyar jogszabályok alapján hozzák meg, de megvizsgálják az uniós normákat is.

Fizetnek, visszakérnek

Májusban és júniusban - az uniós szabályozásra hivatkozva - összesen 79 cég jelezte a fővárosban, hogy 2004. május 1-jétől nem tartja jogszerűnek az iparűzési adó kivetését. Deli Lajos, a főpolgármesteri hivatal adóügyosztályának vezetője a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy az érintettek egy része azt közölte, nem kívánja befizetni az adót. Mások befizették ugyan, de külön nyilatkozatban arra hívták fel az adóhatóság figyelmét, hogy vissza kívánják majd igényelni, ha döntés születik az adónem jogszerűtlenségéről. Voltak olyan cégek is, amelyek az uniós csatlakozás óta befizetett adóelőleg visszaigénylését jelezték.

Mivel ezek a kiegészítő nyilatkozatok nem minősülnek sem adóbevallásnak, sem fellebbezésnek, a fővárosi adóhatóság tájékoztatást küldött az érintetteknek. Ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy az iparűzési adó jelenleg Magyarországon törvényes, és azok a vállalkozások, amelyek határidőre nem tesznek eleget adóbevallási és -fizetési kötelezettségüknek, késedelmi kamatra és mulasztási bírságra számíthatnak.

Első a főváros

A budapesti vállalkozások közül egyébként az érintettek elsők között kapták meg aktuális folyószámla-egyenlegüket, illetve a következő fizetési meghagyást. Ebben az adóügyosztály az esetleges tartozásokat, túlfizetéseket, valamint az idén szeptember 15-ig és a jövő év március 15-ig befizetendő adóelőlegek összegét közli. Jogilag a fizetési meghagyás ellen lehet fellebbezni, ilyenkor másodfokon a közigazgatási hivatalok döntenek. Eddig mintegy harminc fellebbezés érkezett, ezeket átadják a fővárosi közigazgatási hivatalnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!