Auguszta
-7 °C
0 °C

Csökkent az ipari teljesítmény

2005.08.12. 10:11
Az ipari termelés júniusban 1,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint májusban. A tavaly júniusit 6,5 százalékkal haladta meg az első nyári hónap eredménye; májusban még 12,9 százalék volt a növekedés. A termelés mellett csökkent az értékesítés is, főként a belföldi piacokon.
Nem folytatódott az ipari termelés növekedési lendülete júniusban, az erős, tíz százalék körüli - olykor afölötti - növekedést produkáló tavaszt követően csökkent az ágazat teljesítménye. A korrekció ugyanakkor nem volt jelentős, hiszen júniusban mindössze 1,5 százalékkal volt gyengébb a volumenindex, mint májusban.

A termelés a 2004 júniusit 6,5 százalékkal haladta meg, az első hat hónapban 5,9 százalékkal emelkedett. Májusban még 12,9 százalékos volt az éves szintű, 1,4 százalékos az áprilishoz viszonyított növekedés, míg tavaly júniusban 14,7 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit.

Hiába a drágulás, több üzemanyag fogyott

Az első hat hónapban az ipari export 9,6 százalékkal, júniusban 11 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A feldolgozóipari kivitel több mint 40 százalékát adó villamosgép és műszergyártás mértéke 18,8 százalékkal bővült. A feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 12,9 százalékkal növelte külpiaci eladásait. A belföldi értékesítése az első félévben 3,2, júniusban 5,1 százalékkal haladta meg a 2004-es mutatókat.

A belföldi üzemanyag-felhasználás az árak emelkedése ellenére is nőtt. A feldolgozóipari termelés mintegy 30 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása is jelentősen, 16,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradástechnikai készülékek, valamint az iroda és számítógépek átlagon felüli termelése járult hozzá.

Visszaesett ugyanakkor számos ipari ágazat termelése. A vegyiparban a vegyi anyagok és termékek gyártása 4,5 százalékkal, a gumik és műanyag termékeké 5,7 százalékkal csökkent. Jelentős mértékben, 17,8 százalékkal csökkent az egyébként nem túl jelentős súlyú fafeldolgozás eredménye is.

Kevesebb megrendelés

A kisebb lassulás ellenére biztató lehet az ágazati szereplők számára, hogy az ágazatok összes új rendelése 25,1 százalékkal emelkedett. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva az új export rendelések kiugróan, 28,7 százalékkal, az új belföldi megrendelések mérsékeltebben, 10,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány azonban így is 4,3 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!