Alfréd
-3 °C
3 °C

Nem szűnik meg az iparűzési adó

2006.06.16. 08:20
A kormány a kedden benyújtott törvénycsomagban hatályon kívül helyezi az adó 2007. végi megszűnéséről rendelkező törvényi részt, amelyet tavaly fogadott el az országgyűlés .

A kormány szerint az önkormányzatok alkotmányos védelmet élvező gazdálkodási biztonsága megköveteli, hogy a helyi iparűzési adó ne szűnjön meg 2008-tól. Magyarul: miután ebből az adóból származik a települések adóbevételeinek 84 százaléka, nem lehet anélkül kivezetni az adót, hogy ne érezzék meg a helyi büdzsék. Az a szövegrész is hatályát veszti egyúttal, amelyik az iparűzésit felváltó adó törvénybe foglalását írta elő 2006. végi hatállyal. Az indoklás folytatása szerint az érintettek felkészülése érdekében a javaslat a lehető legkorábbi hatálybalépést fogalmazza meg; erre vonatkozóan azonban a jogszabályi rész nem tartalmaz utalást.

Eközben a kormány 2008-tól tervezi az ingatlanadó bevezetését (vagy inkább kiterjesztését), amit sokan épp az iparűzésit helyettesítő megoldásnak gondoltak. Jelen állás szerint azonban a két adó párhuzamosan fut majd egy darabig.

Vannak más érdekességek is az adócsomagban. A 115. § alapján ezentúl külön értesítés helyett, a törvényi felhatalmazás birtokában terjesztheti ki automatikusan az APEH az ellenőrzések határidejét, amennyiben kapcsolódó vizsgálatokat folytat le más adózóknál. A hatályos jogszabály szerint az ellenőrzésre nyitva álló határidő ilyen esetekben 90 nappal meghosszabbodik. A törvényjavaslat szerint a kapcsolódó vizsgálat időtartama az ellenőrzés határidejébe nem számít bele; az adóhatóság az ellenőrzést a kapcsolódó vizsgálattal nem érintett kérdésekben folytathatja.

Ha a cég ügyében megvizsgálnak egy másik vállalkozást, és onnan egy további céghez is leágazik az ügy, akkor az A cég ellenőrzési határidejébe az utóbbi két vállalkozásánál végzett kapcsolódó vizsgálat időtartama nem számít bele. Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerint ez a változás kedvező az adóalanyoknak, mert megalapozott adóhivatali vizsgálati eredményekhez vezet. A Napi Gazdaság kérdésére, hogy az adózó nem járhat rosszabbul azáltal, hogy az adóhivatal a törvényi felhatalmazás birtokában „könnyebben” nyújthatja el a vizsgálati időt, azt mondta, hogy a késedelmi kamat mindenképpen ketyegni fog, ha a vizsgálat végül az adózó javára zárul.