Valér
2 °C
8 °C

Támadás az iparűzési adó ellen

2006.08.22. 08:43
A Zala Megyei Bíróság előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult az iparűzési adóval kapcsolatban az Európai Unió Bíróságához. Az ügyben több ismert magyarországi nagyvállalat, például az OTP és a Tesco is felperes.

A kereset a minap jelent meg az EU hivatalos lapjában, és eszerint a felperesek két kérdésre szeretnének választ kapni. A döntésnek tisztáznia kell: azzal, hogy Magyarország a csatlakozási szerződés alapján 2007 végéig nyújthat iparűzési adókedvezményt, az unió egyben átmeneti mentességet adott az adónem fenntartására is, avagy „csak” elismerte Magyarország (átmeneti) jogát erre vonatkozóan. A kérdést azért kellett ebben a formában megfogalmazni, mert több magyar helyhatóság is arra hivatkozva utasította el az iparűzésiadó-visszaigényléseket, hogy az unió a kedvezmények elismerésével az említett időpontig jóváhagyta az adó alkalmazását is. Ha a bírák az első felvetésre nemmel válaszolnak, akkor már az a kérdés kerül terítékre, hogy az iparűzési adó tekinthető-e forgalmi típusú adónak.

A kereset megjelenésének azért is van jelentősége, mert amennyiben a bíróság a magyar államot elmarasztaló ítéletet hoz, és az adó visszafizetéséről dönt, az egyik lehetséges időpont, ameddig figyelembe veszik a kérelmeket, a kereset megjelenésének napja lehet. Aki tehát eddig az időpontig elindította az eljárást, az legalább abban biztos lehet, hogy e körből nem marad ki. Elképzelhető azonban, hogy a bíróság más időpontot határoz meg, az is előfordulhat, hogy a döntés megszületését követően keletkező adókötelezettségekre vonatkozik majd a verdikt.

Szakértők szerint egy-két év telhet el a kereset publikálása és a végső ítélet között, vagyis akár a mentességek lejárta előtt megszülethet az ítélet. A helyzet azért különösen érdekes, mert a magyar parlament a nyár közepén döntött arról, hogy – a korábban elfogadott törvénnyel szemben – mégsem szűnik meg az iparűzési adó 2008-tól.

A zsinórmérték az ügyben az olasz IRAP adó elbírálása lehet, amiről akár már négy-öt hónapon belül dönthetnek a bírák. Ennek az ügynek a kimenetele még mindig bizonytalan; elképzelhető, hogy végül a nemzeti bíróságok kezébe kerül a döntés, miután az eljáró főügyész statisztikai mérőeljárások elvégzéséhez kötné az egyes ügyek elbírálását, amit viszont csak az olasz hatóságok tudnak elvégezni.