Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Ismét piacra dobják a Malévot

2006.07.21. 08:00
Várhatóan két héten belül jelenik meg a Malév privatizációs pályázata, év végére meg nyertest hirdethetnek. Pontosabban eredményt.

A jelenlegi állás szerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. igazgatóságának augusztus eleji döntését követően, vagyis várhatóan körülbelül két hét múlva megjelenik a Malév újabb privatizációs pályázata - tudta meg a NAPI Gazdaság.

Egyeztetések

Ez annál is inkább valószínűsíthető, mert a végéhez közelednek a szakszervezetekkel folytatott egyeztetések, s folyamatban van a cég - ilyenkor szokásos - vagyonértékelése is. A cég privatizációja kapcsán nincs koncepcionális változás a korábbiakhoz képest, hiszen továbbra is érvényben van az a 2004-es kormányhatározat, amely a társaság értékesítése kapcsán a pénzügyi és szakmai kérdésekről rendelkezett.

Az állam tehát minden bizonnyal ezután is elvárja a pályázóktól a megfelelő vételár mellett a Malév tőkéjének megemelését, valamint hiteleinek átvállalását és például a nemzeti légitársasági jelleg megtartását.

Az ilyen nagyságrendű tranzakciókat, illetve azt a körülményt figyelembe véve, hogy a légitársaságot már többször megpróbálta értékesíteni az állam, a megfigyelők a mostani ügylet lebonyolítását 3-4 hónapra teszik, vagyis akár még az év vége előtt kiderülhet: lesz-e, és ha igen, ki lesz a Malév új tulajdonosa.

Többet várnak

Az ÁPV csaknem egy éve eladásról szóló döntés nélkül zárta le a Malév privatizációját, amelyen akkor két befutó volt: a krasznojarszki központú KrasAir és a magyar befektetők tulajdonában lévő AirBridge Rt., valamint a magyar tulajdonban lévő Aviation Solution Befektetési Konzorcium Kft.

Az utolsó fordulóba jutó AirBridge egymilliárdos vételárat és a Malév teljes hitelállományának átvállalását ajánlotta, vagyis a teljes tranzakciós költség 41 milliárd forintot tett volna ki akkori áron - mondták a társaság vezetői, akik akkor azt is hangsúlyozták, hogy ennél kedvezőbb ajánlatot a későbbiekben sem kívánnak tenni. A kormányzat azóta többször is azt hangoztatta, hogy a Budapest Airport rendkívül sikeres értékesítése után a korábbiaknál jobb ajánlatokra számítanak.