Judit
3 °C
7 °C

Ismét piacra dobják a Malévot

2006.07.21. 08:00
Várhatóan két héten belül jelenik meg a Malév privatizációs pályázata, év végére meg nyertest hirdethetnek. Pontosabban eredményt.

A jelenlegi állás szerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. igazgatóságának augusztus eleji döntését követően, vagyis várhatóan körülbelül két hét múlva megjelenik a Malév újabb privatizációs pályázata - tudta meg a NAPI Gazdaság.

Egyeztetések

Ez annál is inkább valószínűsíthető, mert a végéhez közelednek a szakszervezetekkel folytatott egyeztetések, s folyamatban van a cég - ilyenkor szokásos - vagyonértékelése is. A cég privatizációja kapcsán nincs koncepcionális változás a korábbiakhoz képest, hiszen továbbra is érvényben van az a 2004-es kormányhatározat, amely a társaság értékesítése kapcsán a pénzügyi és szakmai kérdésekről rendelkezett.

Az állam tehát minden bizonnyal ezután is elvárja a pályázóktól a megfelelő vételár mellett a Malév tőkéjének megemelését, valamint hiteleinek átvállalását és például a nemzeti légitársasági jelleg megtartását.

Az ilyen nagyságrendű tranzakciókat, illetve azt a körülményt figyelembe véve, hogy a légitársaságot már többször megpróbálta értékesíteni az állam, a megfigyelők a mostani ügylet lebonyolítását 3-4 hónapra teszik, vagyis akár még az év vége előtt kiderülhet: lesz-e, és ha igen, ki lesz a Malév új tulajdonosa.

Többet várnak

Az ÁPV csaknem egy éve eladásról szóló döntés nélkül zárta le a Malév privatizációját, amelyen akkor két befutó volt: a krasznojarszki központú KrasAir és a magyar befektetők tulajdonában lévő AirBridge Rt., valamint a magyar tulajdonban lévő Aviation Solution Befektetési Konzorcium Kft.

Az utolsó fordulóba jutó AirBridge egymilliárdos vételárat és a Malév teljes hitelállományának átvállalását ajánlotta, vagyis a teljes tranzakciós költség 41 milliárd forintot tett volna ki akkori áron - mondták a társaság vezetői, akik akkor azt is hangsúlyozták, hogy ennél kedvezőbb ajánlatot a későbbiekben sem kívánnak tenni. A kormányzat azóta többször is azt hangoztatta, hogy a Budapest Airport rendkívül sikeres értékesítése után a korábbiaknál jobb ajánlatokra számítanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?