Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Borzasztóan teljesített az ipar novemberben

2009.01.15. 10:21
Az ipari termelés 2008 novemberében 12 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva pedig 9,9 százalékkal csökkent – közölte a KSH csütörtökön. Az első 11 hónapban az ipar teljesítménye még így is 0,4 százalékkal magasabb volt a 2007-esnél, bár a decemberi adatok várhatóan lenullázzák vagy mínuszba fordítják ezt a különbséget. Az inflációs adatot is közölte a KSH: az árszint tavaly 6,1, de decemberben már csak 3,5 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés tavaly novemberben 12 százalékkal maradt el az előző évitől. Az index a munkanaphatástól megtisztítva 9,9 százalékkal maradt el a 2007 novemberi szinttől. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 2 százalékkal mérséklődött.

A termelés volumene tavaly az év első tizenegy hónapjában 0,4 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában. A termelés volumene 2008 első tíz hónapjában 1,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az ipari termelés 2008 októberében az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,2 százalékkal csökkent.

Az export még nagyobbat esett

Az ipari export 2008 első tizenegy hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett, novemberben azonban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében 14,3 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari kivitel nyolcvan százalékát adó villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene ennél is nagyobb, 17,9 százalékos mértékben esett vissza. Ezen belül a járműgyártás kivitele 14,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar január-novemberi belföldi értékesítése 1 százalékkal, novemberben 9,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 2,8 százalékkal, novemberben 7,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Tavaly novemberben a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 13,2 százalékkal csökkent, a csekély súlyú bányászaté - a kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás erőteljes növekedésének köszönhetően - 34 százalékkal nőtt. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 2,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában, részben a tavalyinál enyhébb időjárás hatására.

Magasabb termelékenység

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékos létszámcsökkenés mellett, 0,9 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés négy régióban mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A legnagyobb mértékű volumencsökkenés a Dél-Alföldön (4,1 százalék) volt. A többi régióban 0,4 és 1,7 százalék közötti volumennövekedést regisztráltak. Novemberben minden régióban visszaesés volt megfigyelhető.

A benzin viszi le az inflációt

A fogyasztói árak 2008-ban átlagosan 6,1 százalékkal emelkedtek, decemberben 3,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007 decemberében és 0,3 százalékkal csökkentek 2008 novemberéhez képest, közölte szintén csütörtökön a KSH. Az adatok lényegében megegyeznek az elemzői várakozásokkal.

Az infláció decemberi csökkenése a járműüzemanyagok árának 9,4 százalékos esésével függ össze, amely önmagában 0,5 százalékos árcsökkenést eredményezett. A maginfláció decemberben 0,2 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,8 százalék volt. Az éves átlagos alapdrágulás 5,2 százalékot tett ki. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított éves átlagos áremelkedés 2008-ban 6,9 százalék, decemberben a 12 havi index 4,7 százalék volt, a havi index nem változott.

Eltűnhet 3-4 százaléknyi kamat

A december havi 3,5 százalékos infláció valamivel a piaci várakozások alatti szintet jelent, áll az előzetesen egyébként ennél is alacsonyabb értéket váró Citibank elemzésében. Kalisz Piotr elemző szerint a tartós fogyasztási eszközök, a ruházati termékek árcsökkenése megerősíti, hogy a gyenge a kereslet a megszorításokkal terhelt időszakban.

A Citi várakozásai szerint az infláció a következő hónapokban tovább esik, elérve a jegybank által meghatározott 3 százalékos sávot, ami egyben további kamatcsökkentésre ad lehetőséget. A dezinflációt elsősorban a munkaerőpiaci alacsony béremelések illetve a nyersanyagok árának csökkenése segíti, miközben a forint elmúlt időszakban látott gyengülése valószínűleg csak kissé ellensúlyozza ezeket. A Citi szerint az infláció a következő 6 hónapban 2 százalék alá is csökkenhet.

Ez a gyorsütemű csökkenés lehetőséget nyújt arra, hogy a 2009-ben 6,5-7 százalék körüli szintre csökkenjen a jegybanki alapkamat, a Citi a következő, hétfői kamatdöntő ülésen is 50 bázispontos csökkentést vár.