Ágnes
-5 °C
2 °C

Nincs már könnyű pénz az ingatlanpiacon

2007.02.20. 09:18
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon egyedülálló és úttörő kezdeményezésbe fogott a Portfolio.hu. Olyan piaci felmérést indított, amelyben a legfontosabb piaci szereplőket kérdezték a jövőre vonatkozó piaci várakozásaikról. Fejlesztők, finanszírozók és tanácsadók adták meg prognózisukat tranzakciós hozamra, fejlesztési aktivitásra, bérleti díjakra, üresedési rátára vonatkozóan, mind az irodai, mind a kiskereskedelmi és a logisztikai szegmensben.

A Portfolio.hu által megkérdezett piaci szereplők egyéni prognózisai nem, csak a konszenzus jelenik meg a felmérésben. A konszenzus meghatározásához mediánértékeket használtak. A szakértőktől 2008 végéig kértek várakozásokat a budapesti ingatlanpiacról. A felméréshez az Eurohypo, a Raiffeisen Alapkezelő, az ING Real Estate, az Unicredit Bank, a Mosaic Property, a Slough Estates, a Colliers, a DTZ, a Jones Lang LaSalle, a CB Richard Ellis, az Eston és a King Sturge járult hozzá prognózisaival.

A megkérdezett piaci szereplők válaszait vizsgálva látható, hogy a jelenlegi prémiumkategóriás irodapiaci hozamok 6 százalék körül alakulnak, s a piaci szereplők az év végéig csupán szerény csökkenésre számítanak, várakozásaik szerint 2007 végén 5,9 százalékos tranzakciós hozam mellett cserélhet gazdát egy-egy kiemelkedő budapesti irodaház. 2008 végére már 6,05 százalékos hozamot, azaz tulajdonképpen a hozamkonvergencia megtorpanását várja a legtöbb válaszadó. Az átlagos A-kategóriás hozamok esetében pedig egyértelmű stagnálást olvashatunk ki a várakozásokból, a jelenlegi 6,5 százalékos hozam 2008 végéig nem változik majd a prognózisok szerint.

A felmérésben részt vevő piaci szereplőknek mintegy 40 százaléka véli úgy, hogy a prémium irodapiaci hozamok ez év végéig csökennek a mostani állapothoz képest, és mindössze 10 százalékuk úgy, hogy a hozamkonvergencia már véget is ért, s 2007 végéig már hozamnövekedést láthatunk, míg a válaszok fele stagnálásról számolt be. Ezzel ellentétben 2008-ra már merőben különböző képet kapunk, a megkérdezett piaci szereplők 50%-a számít arra, hogy a hozamok 2008-ban - az elmúlt évek dinamikus esésé után - növekedni fognak. Ezek a számok szintén egyértelműen a hozamkonvergencia megállásáról tanúskodnak.

A piaci konszenzus szerint ma Budapesten összesen 1,715 millió négyzetméter modern irodaterületet találunk, s ennek mintegy 12,7 százaléka áll jelenleg üresen. Az általunk készített felmérés megerősíti azt a többször megfogalmazott piaci prognózist, hogy 2007-ben és 2008-ban jelentős fejlesztési aktivitásnak lehetünk tanúi. A tanulmányban részt vevő piaci szereplők többsége szerint ebben az évben 275, míg jövőre 295 ezer négyzetméter új irodaterületet adnak át a fejlesztők, ezzel 2007 végére 1,99, míg 2008 végére 2,285 millió négyzetméterre nő a teljes modern irodaterület a fővárosban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!