Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs már könnyű pénz az ingatlanpiacon

2007.02.20. 09:18
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon egyedülálló és úttörő kezdeményezésbe fogott a Portfolio.hu. Olyan piaci felmérést indított, amelyben a legfontosabb piaci szereplőket kérdezték a jövőre vonatkozó piaci várakozásaikról. Fejlesztők, finanszírozók és tanácsadók adták meg prognózisukat tranzakciós hozamra, fejlesztési aktivitásra, bérleti díjakra, üresedési rátára vonatkozóan, mind az irodai, mind a kiskereskedelmi és a logisztikai szegmensben.

A Portfolio.hu által megkérdezett piaci szereplők egyéni prognózisai nem, csak a konszenzus jelenik meg a felmérésben. A konszenzus meghatározásához mediánértékeket használtak. A szakértőktől 2008 végéig kértek várakozásokat a budapesti ingatlanpiacról. A felméréshez az Eurohypo, a Raiffeisen Alapkezelő, az ING Real Estate, az Unicredit Bank, a Mosaic Property, a Slough Estates, a Colliers, a DTZ, a Jones Lang LaSalle, a CB Richard Ellis, az Eston és a King Sturge járult hozzá prognózisaival.

A megkérdezett piaci szereplők válaszait vizsgálva látható, hogy a jelenlegi prémiumkategóriás irodapiaci hozamok 6 százalék körül alakulnak, s a piaci szereplők az év végéig csupán szerény csökkenésre számítanak, várakozásaik szerint 2007 végén 5,9 százalékos tranzakciós hozam mellett cserélhet gazdát egy-egy kiemelkedő budapesti irodaház. 2008 végére már 6,05 százalékos hozamot, azaz tulajdonképpen a hozamkonvergencia megtorpanását várja a legtöbb válaszadó. Az átlagos A-kategóriás hozamok esetében pedig egyértelmű stagnálást olvashatunk ki a várakozásokból, a jelenlegi 6,5 százalékos hozam 2008 végéig nem változik majd a prognózisok szerint.

A felmérésben részt vevő piaci szereplőknek mintegy 40 százaléka véli úgy, hogy a prémium irodapiaci hozamok ez év végéig csökennek a mostani állapothoz képest, és mindössze 10 százalékuk úgy, hogy a hozamkonvergencia már véget is ért, s 2007 végéig már hozamnövekedést láthatunk, míg a válaszok fele stagnálásról számolt be. Ezzel ellentétben 2008-ra már merőben különböző képet kapunk, a megkérdezett piaci szereplők 50%-a számít arra, hogy a hozamok 2008-ban - az elmúlt évek dinamikus esésé után - növekedni fognak. Ezek a számok szintén egyértelműen a hozamkonvergencia megállásáról tanúskodnak.

A piaci konszenzus szerint ma Budapesten összesen 1,715 millió négyzetméter modern irodaterületet találunk, s ennek mintegy 12,7 százaléka áll jelenleg üresen. Az általunk készített felmérés megerősíti azt a többször megfogalmazott piaci prognózist, hogy 2007-ben és 2008-ban jelentős fejlesztési aktivitásnak lehetünk tanúi. A tanulmányban részt vevő piaci szereplők többsége szerint ebben az évben 275, míg jövőre 295 ezer négyzetméter új irodaterületet adnak át a fejlesztők, ezzel 2007 végére 1,99, míg 2008 végére 2,285 millió négyzetméterre nő a teljes modern irodaterület a fővárosban.