Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az Iposz fellép a körbetartozások ellen

2006.05.18. 13:29
Mostantól az Iposz tagok havi ezer forintért megtudhatják, hogy a velük üzleti kapcsolatban lévő cégek tudnak-e fizetni. A körbetartozás enyhítése érdekében az Iposz az APEH-hal és a Bankszövetséggel is szövetkezik.
A körbetartozások további terjedésének megfékezésére, a későbbi tartozások kialakulása ellen együttműködési megállapodást írt alá az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) és az Eye Watch Kft. Mostantól kedvezményes díjért, havi ezer forintért az Iposz tagok igénybe vehetik a Eye Watch Kft. komplex szolgáltatását. A körbetartozás a szövetség több tízezer tagját érinti, becslések szerint 240 milliárd forint értékben - mondta Szűcs György, a szövetség elnöke.

Az Eye Watch Információs Rendszer mára közel 34 ezer vállalkozás fizetési gyakorlatáról képes információt szolgáltatni, ezzel csökkenthetők a kis- és közép vállalkozások (kkv) pénzügyi kockázatai. A rendszerhez csatlakozó cégek száma az elmúlt hónapokban dinamikusan növekedett, ez pedig a tagok számára egyre növekvő biztonságot jelent. Így a jövőben nagyobb biztonságbanl választhatnak üzleti partnert és tehetnek konkrét lépéseket korábbi kinnlevőségeik felszámolása érdekében.

Újabb együttműködések a körbetartozás ellen

Az Iposz és az APEH április végén egyeztető tárgyalást folytatott a körbetartozások hatásának enyhítéséről, az szövetség azt szertné, hogy az APEH adhasson ki nullatartozásról szóló igazolást azoknak a vállalkozóknak, akik igazoltan körbetartozás miatt késlekednek az adóbefizetéssel. A körbetartozási problémáról tárgyalnak majd a bankszövetséggel is, hogy vállalkozásoknál a bankok vegyék figyelembe, ha a BAR-listára körbetartozás miatt kerül fel egy vállalkozás - mondta Kassai Róbert, az Iposz alelnöke.

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte az érdekképviseletek szerepét a körbetartozások kezelésében. A tárca szándéka szerint igyekszik a közbeszerzési törvény módosításában olyan feltételeket kialakítani, amelyek a kis- és középvállalkozásoknak lehetővé teszik az eddiginél nagyobb részvételt. A helyettes államtitkár szerint van lehetőség a kkv-k pénzügyi gondjanak enyhítésére, ilyen a Széchenyi Kártya, illetve a faktoring program.

Körbetartozás és Iposz javasalatok
Az Iposz felmérése szerint a körbetartozás leginkább családi- és mikrovállalkozásokat sújtja, a vállalkozások felének éves árbevétele nem haladja meg a 20 millió Ft-ot, az ő esetükben a több hónapig tartó és több millió forintot kitevő kintlévőség már a létüket fenyegeti. A körbetartozások során leginkább károsult kisebb vállalkozások főként a fővállalkozó (vagy magasabb alvállalkozói láncolati szinten lévő) kft-ktől követelik kintlévőségeiket.

Az Iposz április végi javaslatai között szerepelt többek között, hogy nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a pénzügyi garanciák biztosítására, a hitelfelvételt egyszerűbbé kell tenni, csak a befolyt összegek után kelljen áfát fizetni, a fizetési határidő 15 napon belüli nem teljesítése esetén az adós kerüljön feketelistára, jöjjön létre egy országos szintű elkülönített pénzügyi alap, amely az önhibájukon kívül károsult cégeknek hitelezne, és ilyen ügyekre szakosodott, gyorsan ítélő bíróságok is.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft