A háború nem lassítja a magyar gazdaság növekedését

2003.03.28. 16:57
A világgazdaságra nem gyakorol érdemi negatív hatást az iraki háború, így a magyar gazdaság növekedési kilátásai sem romlanak.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) elemzői úgy vélekednek: az iraki háború elsődleges következménye a világpiaci olajárakon keresztül jelentkezik Magyarországon. Az elmúlt év közepe óta - a háborús veszély és más bizonytalansági tényezők hatására - a kőolaj ára csaknem folyamatosan emelkedett, és március közepén megközelítette a 40 dollárt - mutat rá az MTI-hez pénteken eljuttatott GKM-elemzés.

30 dollár alá

A háború megindulása megnyugtatta a nemzetközi tőkepiacokat és a piaci szereplők körében meghatározóvá váltak az optimista - gyors lefolyású és a kőolaj világpiaci kínálatát érdemben nem befolyásoló háborúra vonatkozó - várakozások. E miatt a kőolaj ára számottevően csökkent, és jelenleg 30 dollár alatt van.

A közlemény szerint a háború megszűnése után várhatóan alacsonyabb szintre beálló olajárak, a nemzetközi tőkepiaci bizonytalanság oldódása és a fogyasztói bizalom javulása középtávon kedvezően is befolyásolhatja a világgazdasági folyamatokat. A háború önmagában is jelentős bizonytalanságot kelt, így a tőzsdei árak valódi fellendülésére a GKM megítélése szerint a háború lezárásig várni kell.

A GKM tavaly október óta folyamatosan elemzi az Irak körüli helyzet és a világgazdaság, illetve a magyar gazdaság összefüggéseit, ezért nem látja indokoltnak, hogy alternatív gazdaságpolitikát dolgozzanak ki.  • Tippek
  • Babaváró hitel