Kornélia
1 °C
14 °C

Tülekedés az iraki üzletekért

2003.05.26. 11:05
Erősödik a tülekedés a magyar vállalatok körében az iraki újjáépítési üzletben való reménybeli részvételért: a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-nél (ITDH) eddig mintegy száz cég jelentkezett. Közülük a Világgazdaság értesülése szerint 10-15 vállalatnak lehet tényleges esélye alvállalkozóként bekapcsolódni.
Szakértők szerint főként az energiaipar, az ivóvíz-szolgáltatás, az oktatás és az élelmiszer-feldolgozás terén működő, korábbi iraki szállításokról referenciával bíró cégeknek van tényleges esélye az újjáépítési üzletbe való bekapcsolódásra. A külügyi tárca magyar cégek érdekében pénteken Washingtonban lobbizó helyettes államtitkára pedig azt tapasztalta, hogy szívesen fogadnák a bankrendszer átalakításához, a piacgazdaság intézményeinek létrehozásához, a privatizáció megszervezéséhez értő magyar szakembereket is. Major István egyébként "rendkívüli együttműködési készséget" tapasztalt washingtoni tárgyalásain.

Az első alvállalkozó-beszállítói konferenciákat pénteken, Londonban tartották, ahol egyértelművé vált, hogy minden egyes szerződést kizárólag a technikai és a pénzügyi feltételek alapján fognak odaítélni - mondta lapunknak a találkozókon részt vevő Spányik Péter, az ITDH vezérigazgató-helyettese. Így egyfajta "scoring rendszerrel" szakértők fogják értékelni az ajánlatokat.

A cégekre nem vigyáz senki

Ám probléma lehet - mutatott rá Spányik -, hogy Irakban pillanatnyilag nincs meg az a szükséges stabilitás és biztonság, amely lehetővé tenné azt, hogy a cégek nyugodtan elinduljanak. A koalíció katonasága pedig nem azért van jelen, hogy a külföldi cégekre vigyázzon. Ezért nem is ajánlották senkinek, hogy elinduljon Irakba és belevágjon munkákba anélkül, hogy saját maga gondoskodna a biztonságáról. Nem szabad túlzott várakozásokat táplálni az iraki újjáépítési programmal kapcsolatban - fogalmazott Spányik.