Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Magyar cégek esélyei Irakban

2003.04.01. 09:37
Magyarországon megkezdték az iraki újjáépítésban részt venni kívánó cégek listájának összeállítását, a gazdasági tárca a hét végéig készít előterjesztést a lehetőségekről. A magyar vállalatok beszállítóként jöhetnek számításba, de az USA humanitárius segélyeket is várna. Washington ki akarja zárni a megrendelésekből a nagyobb iráni üzleteket kötő cégeket
Az USA-ban késik az első nagy volumenű, 600 millió dolláros újjáépítési tender eredményhirdetése, de Magyarországon máris megkezdődött azon cégek listájának összeállítása, amelyek részt kérnek iraki megrendelésekből.

A külügy 30 céggel tárgyalt

A Külügyminisztériumban tegnap mintegy harminc vállalat, valamint több érdekképviseleti szerv képviselőivel tárgyaltak az újjáépítésről. Információink szerint a gazdasági tárca a hét végéig készíti el a rekonstrukcióban való magyar részvétel első ütemével kapcsolatos előterjesztését.

Az iparkamara arab tagozata pesszimista

Korábbi iraki üzletei miatt főként a Mol Rt., az Agroinvest Rt., a Keviép Kft., a Transelektro Rt. és az Energiagazdálkodási Intézet lehet érdekelt, de a gazdasági minisztérium államtitkára szerint azt is vizsgálják, milyen ruházati, gyógyszeripari és egyéb humanitárius jellegű áru üzleti alapon történő kiszállítására van kapacitás.

Az MKIK arab tagozatának elnöke pesszimista, szerinte kellemes csalódás lenne, ha magyar cégek is kapnának feladatot.

Az USAID amerikai kormányszerv sorozatosan írja majd ki a pályázatokat az infrastruktúra, az olajipar újjáélesztésére, amelyeket túlnyomórészt feltehetően amerikai óriás cégek nyernek majd el.

A Pentagon lapértesülések szerint kizárna e körből bizonyos iráni energetikai beruházásokban részt vevő cégeket, ez azonban az Eximbank Rt. vezérigazgatója szerint a magyar vállalatokat nem érinti.