Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nyolc napon belül kell kifizetni az alvállalkozót

2006.07.18. 08:35
Közbeszerzési monitoring és reformbizottságot állít fel az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a körbetartozások visszaszorítása érdekében.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) elkészítette a közbeszerzési törvény módosításáról szóló javaslatát a vállalkozói körbetartozások mérséklésének elősegítésére, amely napokon belül a kormány elé kerülhet - tudta meg a NAPI Gazdaság Bozzay Erikától, az IRM főosztályvezető-helyettesétől.

A javaslatot július második felében nyújtják be a parlamentnek, elfogadása szeptember-októberben várható, így legkésőbb október végén hatályba léphet.

A módosítás célja, hogy a közpénzekből megvalósított beruházásoknál és beszerzéseknél a fővállalkozó a határidőket betartva fizesse ki az alvállalkozót, az alvállalkozó pedig az általa bevont további vállalkozót, a teljesítési segédet. A jelenleg hatályos közbeszerzési törvény ugyanis nem garantálja az alvállalkozók - amelyek jellemzően magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások - jogait.

Csak az ajánlatkérő (a megbízó) számára határoz meg fizetési határidőt - a szerződés teljesítésétől számított legfeljebb 30 napon, uniós támogatásból megvalósuló beszerzésnél pedig 60 napon belül kell kifizetnie a nyertes ajánlattevőt, azaz a fővállalkozót -, nem fizetés esetén pedig a fővállalkozónak joga van inkasszót benyújtani az ajánlatkérő bankszámlájának terhére.

A törvénymódosítás viszont előírná a fővállalkozónak, hogy ezentúl amikor ő a pénzéhez jut (tehát az ajánlatkérő kifizette), a következő 8 napon belül rendeznie kell az alvállalkozó számláját. Természetesen csak akkor, ha a felek nem állapodnak meg halasztott vagy részletfizetésben. (Korábban az elképzelések között az is szerepelt, hogy- a megbízóhoz hasonlóan - a fővállalkozónak is az alvállalkozó teljesítését követő 30, illetve 60 napon belül kellene fizetnie, azonban a beruházásoknál általában az alvállalkozó előbb befejezi a munkát, mint ahogy a megbízó kifizeti a fővállalkozót, aki gyakran csak ezt követően tudja kifizetni az alvállalkozót.) Az új szabályozás kiterjesztené nem fizetés esetén az inkasszójogot az alvállalkozóra, az alvállalkozóval szemben pedig az ő teljesítési segédjére.

Ezen túlmenően még egy fizetési garanciát is bevezetne az IRM: bizonyos ellenszolgáltatási összeg felett kötelező lenne a fő-, illetve az alvállalkozónak akkreditívet (okmányos meghitelezés) nyitnia a hitelintézeténél, abból a célból, hogy ha nem tudna időben fizetni, s a céges bankszámláján nem lenne pénz, erről a számláról teljesítené az alvállalkozó követelését - tette hozzá Bozzay. (Ezt a cég a maga pénzéből nyitja vagy a bankja hitelezi.) Az összeget úgy határozzák meg, hogy az a mikro- és kisvállalkozások számára is elfogadható mértékű legyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!