Ödön
1 °C
11 °C

Üresen álló belvárosi irodák

2002.04.02. 10:10
Az irodapiacon 2001-ben 155 ezer négyzetméter irodát adtak át Budapesten, ennek 65 százalékát a második félévben, így az összállomány tavaly év végére 1,12 millió ezer négyzetméterre bővült - derül ki a Biggeorge's International Ingatlantanácsadó Rt. legújabb felméréséből.

Tavaly 9 százalékkal kevesebb irodaterület készült el, mint egy évvel korábban. Folytatódott a belvároshoz közeli, de nem központi területek beépítése: 2001 második félévében a Krausz Palotát, a Krisztina Plazát, a Corvin Házat, a Globe 13 irodaházat és a Danubius III. épületet adták át a fővárosban.

Az ingatlantanácsadó által regisztrált bérlői igények alapján az átlagos irodaterület az utóbbi két évben nőtt, jelenleg a 800-1.000 négyzetméteresek a legkeresettebbek.

A tavalyi év második felében a belvárosi irodák a 20-21 százaléka állt üresen. A nem központi fekvésűek 17-18 százaléka maradt kihasználatlan.

Izgalmak a raktárpiacon

Az ipari ingatlanok piaca volt az egyik legmozgalmasabb 2001-ben. Míg a termelési célú ingatlanoknál nem tapasztalt jelentős keresleti vagy kínálati bővülést a társaság, az új építésű és a színvonalasan felújított raktárak iránt továbbra is élénk a bérlők és a befektetők érdeklődése.

Tavaly az év második felében 39.100 négyzetméter új építésű raktárterületet adtak bérbe a fővárosban. Az üresedési ráta a használt raktáringatlanoknál nőtt jelentősen, 2001. második felében 16-20 százalék körül alakult.

A fővárosban túlkereslet alakult ki a telekpiacon

A Biggeorge's tanulmánya szerint az építési telkek piacát 2001. július-decemberben kettősség jellemezte. Míg az agglomerációban túlkínálat mutatkozott, addig a fővárosi, frekventált területeken túlkereslet alakult ki.

Tavaly a III. negyedévre kínálativá alakult a telekpiac a nagy számú telekparcellázás miatt. A társaság prognózisa szerint azonban 2002-ben normalizálódik a helyzet.

A fővárosból jól megközelíthető, Budapesttől nyugatra és északnyugatra lévő telkek négyzetméterenkénti ára 10-22 ezer forint volt 2002 második félévében, a keleti és déli régióban 5,5-10 ezer forint között alakult.

A fővárosban a budai oldalon 70-150 ezer, Pesten 30-70 ezer forintos tartományban mozgott a telkek négyzetméterenkénti ára 2001. július-decemberben.

A lakóingatlanok piacán 2001. július-decemberben nőtt a 90-120 négyzetméteres, 3-4 szobás használt lakások iránti igény, míg az új lakások közül a 1-1,5 szobás otthonok voltak a legkeresettebbek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?