Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kitart az irodapiaci lendület

2007.05.02. 07:28
Az idei első negyedévben nemhogy nem csökkent a kereslet ezen ingatlanok iránt, hanem messze meg is haladta a bérbe vett terület mennyisége a korábbiakat.

Úgy tűnik, igazolódnak a szakemberek várakozásai, a fővárosi irodapiac jelenlegi lendülete nem fullad ki egyhamar - derül ki a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának adataiból. Az idei első negyedévben nemhogy nem csökkent a kereslet ezen ingatlanok iránt, hanem messze meg is haladta a bérbe vett terület mennyisége a korábbiakat.

Az idei első három hónapban csaknem 60 ezer négyzetméter irodát vettek bérbe Budapesten, ami az előző negyedévhez képest 24 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest pedig 70 százalékos növekedést jelent. Most is a nem központi piac épületei voltak a kedvencek, a bérbeadások közel 65 százaléka az ezekben az irodaházakban található helyiségekre köttetett.

A bérlők 55 százaléka Budát választotta, azon belül is a XI. kerület volt a legkeresettebb, míg a pesti oldalon a XIII. kerület volt a favorit. További optimizmusra ad okot az a tény, hogy nyolc előbérleti szerződést (olyan épületre szóló megállapodás, amely még nincs kész) is aláírtak az első negyedévben. Ilyen volt például a Bristol 1,2 ezer négyzetméterre szóló szerződése a Millenáris irodaházba vagy a Johnson Control 1,2 ezer négyzetméteres bérlése a Mester Parkban.

Fokozza az irodaházak tulajdonosainak boldogságát az is, hogy sok olyan szerződést írtak alá, amely nagy alapterületre szól: 17 esetben ezer négyzetméternél nagyobb irodaterületet vettek bérbe a január-márciusi időszakban. Ez utóbbi jelentős megállapodások közé tartozik például a T-Online 5,5 ezer négyzetmétere az Infoparkban, a Quaestor 2,5 ezer négyzetmétere a BC 30-ban vagy a Philips 1,3 ezer négyzetméteres bővítése az IP West II-ben.

A kínálat bővülése nem tartotta a lépést a kereslet élénkülésével, bár ez nem szokatlan jelenség az első negyedévben. A budapesti irodaállomány 10,5 ezer négyzetméterrel bővült és így meghaladta az 1,74 millió négyzetmétert. Az első három hónapban három irodaházat adtak át: a 2,2 ezer négyzetméteres BJ 48-at a központi üzleti negyedben, a 2,85 ezer négyzetméteres Buda City Towert Buda központi részén és az 5,5 ezer négyzetméteres Riverloftot a Váci úton.

Bár nem most lett kész, de a kivitelező és a tulajdonos közötti jogi vita lezárultával csak most kezdték el hivatalosan bérbe adni a Kálvin Center irodaházat is. A kereslet felfutásának és a kevés új épületnek köszönhetően az üres irodák aránya valamelyest csökkent a múlt év vége óta, jelenleg a területek 12 százaléka vár bérlőre a fővárosban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?