Mátyás
-6 °C
1 °C

Hamar megnyugodtak a tőzsdék a robbantások után

2003.11.21. 08:57
A piacok általában nagyobb megrázkódtatás nélkül vészelték át az isztambuli merényleteket, a dollár árfolyama is változatlan, az arany ára pedig tisztes távolban maradt a hét és fél éves csúcstól. A menedéket kereső befektetők elsősorban a részvényektől szabadultak.
Meglepően hamar megnyugodtak a piaci szereplők a tegnapi isztambuli véres merényletek után, hiszen az azonnali reakcióként meredeken zuhanó, de így is csak 1-2 százalékos mínuszba került vezető európai tőzsdeindex veszteségei délutánra egy átlagos kereskedési nap szintjére mérséklődtek és a New York-i vezető tőzsdeindexek nyitáskori mínuszai sem voltak olyan félelmetesek, mint amitől a határidős jegyzések alapján délelőtt még tartani lehetett.

7,4 százalékos zuhanás

Nem meglepő módon az isztambuli tőzsde és a török líra nem tudta magát kivonni az események hatása alól: a tőzsdeindex 7,4 százalékos zuhanása után a kereskedést be is fejezték. A líra dollárral szembeni árfolyama az előző napi záráshoz képest 15 százalékkal gyengült. A török kereskedelmi és pénzügyi főváros pénzügyi negyedét ért al-Kaida-támadások miatt több nagybank és biztosító bezárta isztambuli képviseletét, illetve fiókját. Nagy-Britanniában a terrorveszély miatt készültséget rendeltek el a HSBC londoni központjában és számos nagyvállalatnál.

A dollár meg se rezdült

Az európai kereskedés során átmenetileg leginkább a biztosítók, a légitársaságok, a hotelláncok és az utazási irodák részvényei szenvedték meg a félelem felerősödését, árfolyamaik 2-5 százalékkal zuhantak. A közvetlenül érintett legnagyobb piaci értékű bank, az isztambuli támadások egyik célpontja, a HSBC kurzusa csak 0,8 százalékkal esett. A részvénypiacokról a pénzüket kivonó befektetők által generált kereslet azonban olyan csekély volt, hogy mindössze 2 bázisponttal, 4,34 százalékra csökkent az irányadó 10 éves német és 1,7 bázisponttal, 4,982 százalékra az irányadó 10 éves brit államkötvény hozama.

A dollár euróhoz viszonyított árfolyama szinte meg sem rezdült a számos halálos áldozatot - köztük a brit főkonzul életét is - követelő és legalább 400 embert megsebesítő robbantások hírére, és később sem emelkedett a jegyzés 1,1969 dollárnál magasabbra, így a kurzus csak megközelítette a szerdán kialakult 1,1977-es történelmi csúcsot. A hagyományos menedék valuta, a svájci frank csupán rövid ideig tündökölt a dollárral szemben, a jen erejéből pedig az intervenciós félelmek miatt még ennyire sem futotta. Az arany ára stabilan a hét és fél éves csúcsot jelentő, szerdán kialakult 400 dolláros szint alatt maradt.