Szabina
2 °C
15 °C

Izlandhoz hasonlítják Magyarországot

2008.10.15. 12:20
Magyarország helyzete stabilabb mint Izlandé, ráadásul az EU tagság, a korlátlanul beígért uniós és a Valutalapos (IMF) segítség is ott van. Legalábbis józanul mérlegelve. A befektetõk azonban pánik idején nem annyira józanok. A Concorde szerint egyelõre visszaüt, hogy az IMF-segélyre esélyes országként emelgetik Magyarországot a nemzetközi sajtóban, ez felhívás arra, hogy a befektetõk szabaduljanak a forinttól.

Az utóbbi napokban/hetekben az izlandi válságtól (is) volt hangos a nemzetközi sajtó. Most már arról lehet olvasni, hogy Magyarország lehet a következõ e sorban, mivel hasonlítunk a szigetországra abból a szempontból, hogy nagyon ki vagyunk szolgáltatva a külföldi hiteleknek, a magas adósságálományon keresztül igen sebezhetõ gazdaságunk, és így devizánk van – írja elemzésében a Concorde.

A devizahitelekbõl finanszírozott lakossági fogyasztás és a magas fizetési mérleghiány földje vagyunk még mindig, dacára az elmúlt évek stabilizációs intézkedéseinek. Beszédes, hogy a nemzetközi hírekben Magyarország jelent meg egyedül nevesítve IMF segélyre aspiráns országként, ez pedig felhívás keringõre, a befektetõknek pontosan leírták, hogy melyik ország devizáját kell eladniuk. A segítõ szándékúnak gondolt kommunikáció ellenkezõleg sült el, és ennek folyományaként nem néznek ki jól a "Hungary" és "Iceland" szavak mellett ugyanabban a cikkben.

A mai napon ismét nagyon gyorsan gyengülõ forintot és OTP/MOL-t látunk, ami részben a nemzetközi hangulat elgyengülésével is magyarázható, de azért az OTP és a MOL -12 százaléka, és fõleg, a forint 5 százalékos gyengülése messze kilóg a sorból.

Természetesen Magyarország EU tagként, és szükség esetén korlátlanul beígért IMF és EU segítséggel a háta mögött, jóval kisebb egyensúlyhiánnyal és pénzügyi szektorral valójában közel sem olyan sebezhetõ, mint Izland, azonban ha a hangulat megindul a lejtõn, akkor a józan ész nem nagyon hat, hallottunk mi már OTP csõdrõl is a múlt héten.