Jaksity: Letolt nadrággal állunk a csalánosban

2008.10.17. 10:20

Nyolcszáz állami alkalmazott ellenőrizte a csődbe jutott amerikai jelzáloghitel-intézeteket, a Fannie Mae-t és a Freddie Mac-et, Warren Buffet pedig tíz éve megmondta, hogy nem fenntartható a működésük. Ha lesznek is most állami intézkedések, új szabályok, a piaci szereplők azok között is úgy működnek majd, hogy a optimális környezetet találják meg – mondja Jaksity György. A Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, a tőzsde volt elnöke szerint néhány év múlva mindenki elfelejti, mi volt 2008-ban, és megint mindenki csak azzal foglalkozik, hogyan érhet el negyedévről negyedévre nagyobb profitot. Ez csak nagyobb kockázattal lehet elérni, ami akár tíz év múlva újabb válsághoz vezet majd.

Igaz, annak hatása nem lesz a mostanihoz mérhető. Az, hogy a jelenlegi válság hatásait tekintve az 1929-33-as nagy gazdasági válsághoz mérhető, gyárak zárnak be, nőhet a munkanélküliség, annak is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedek válságai idején csak tűzoltás folyt.

Az államokat és jegybankokat is felelősség terheli a mostani válságért, mert belelovalták a polgáraikat, hogy egyre nagyobb hiteleket vegyenek fel, mondja Jaksity György, aki ugyanakkor megemlíti: az átlagembernek is figyelnie kellett volna arra, milyen mennyiségű hitelt vesz fel.

Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek mintapéldái annak, hogyan alakulhatott ki a válság: ahogy a hitelt felvevő amerikai fogyasztók, mi sem képeztünk tartalékokat, azt gondoltunk, hogy évtizedeken át lehet eladósodni. És most, amikor jön a válság, letolt nadrággal állunk a csalánosban.  • Tippek
  • Hitelkártya