Klaudia
-4 °C
2 °C

Jaksity megszólal és a helyén marad

2004.06.04. 13:56
Nem mond le tisztségéről Jaksity György. A tőzsde elnöke elmondta, nem tudott előzetesen a tulajdonosváltásról, ugyanakkor az osztrák befektetők kérése ellenére sem tudja felfüggeszteni az érték- és az árutőzsde integrációját.
A Budapesti Értéktőzsde és a Budapesti Árutőzsde integrációjának leállítását kérte Matthias Kunsch, a BÉT Rt.-ben 25 százalékos befolyással bíró HVB Bank Hungary Rt. vezérigazgatója. Mint ismert, az osztrák bank állt annak a csoportnak illetve a tranzakció sorozatnak az élén, melynek révén a BÉT többségi tulajdonosai osztrák befektetők lettek. A tőzsde "külföldi kézbe adását" Jaksity György korábban ellenezte.

Az integrációt nem lehet leállítani

A kérést pénteki sajtótájékoztatóján ismertette Jaksity György, aki a tulajdonosváltás óta elöször állt a nyilvánosság elé. A tőzsdeelnök hangsúlyozta: az integrációról korábban a közgyűlés döntött, így azt leállítani nem lehet, ugyanakkor a szerződéskötésre szabott június 30-i határidőtöl függetlenül, a folyamat lassítható a tervezett rendkívüli közgyűlésig lassítható. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az aláírások késése azzal a veszéllyel járhat, hogy a tervezett szeptember 6-i dátummal nem kezdődhet meg az árurészvények értéktőzsdei kereskedelme. A tőzsdeelnök ugyanakkor hangsúlyozta: "megalapozott az a bizalom, hogy az új meghatározó tulajdonosok a megkezdett stratégia útján haladnak tovább".

A történtek kapcsán a Portfolio.hu megjegyzi, "hogy BÉT-BÁT integráció részben az előző tulajdonosi csoport (Arago-Korányi Tamás-Cashline- Econorg) magán tranzakciója volt. Bár a körítés mindig patetikus volt, az integrációról szóló határozat inkább tulajdonosi játszma volt. A HVB és az egyéb osztrák befektetők szándékai még mindig nem látszanak a BÉT-tel kapcsolatban, a hivatalos kommunikáció és valóság között nem mindig teljes az átfedés. Az egyik pillanatban még erős integrált tőzsdéről van szó (a Keler kapcsán), a másikban az integráció felfüggesztéséről."

Nem tudtak a tulajdonosváltásról

Az MTI és a Napi Online beszámolója szerint Jaksity György elmondta: előzetesen nem volt tudomásuk a május végén bekövetkezett tulajdonosváltásról. A hír ezzel együtt nem lepte meg őket, hisz a HVB többször jelezte: érdekli őt a tőzsde, a másik befektetői csoport részéről pedig érhető volt a kiszállás szándéka. A menedzsmentnek nem tiszte és nem is lett volna lehetősége megakadályozni a tulajdonosi átrendeződést - mondta el Jaksity.

A tőzsdeelnök a helyén marad

Míg a tulajdonosváltás bejelentésekor az befektetői csoportot is képviselő HVB vezérigazgatója bizalmáról biztosította a tőzsde vezérigazgatóját, Horváth Zsoltot, Matthias Kunsch az elnöki tisztséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, Jaksity Györgynek kell döntenie. Az érintett pénteken bejelentette: a következő közgyűlésig, illetve amíg a tulajdonosok fel nem szólítják a távozásra, nem mond le tisztségéről.

Biztos a nyereség

A BÉT az első négy hónap alatt 380 millió forintos adózott eredményt ért el, ami az éves terv 73 százaléka. A napi átlagforgalom 11,5 milliárd forint volt, az idei évre tervezett 7 milliárd forinttal szemben. Ez alapján, még ha a forgalom csökkenne is az év hátralévő részében, a BÉT akkor is mintegy 700 millió forintos nyereséggel zárja majd az évet.