Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Járai: A helyzet így válik egyre kilátástalanabbá

2006.08.03. 13:29
Két dologgal lehet tönkretenni egy gazdaságot: a túlzott bürokráciával és adóterheléssel. Nálunk mindkettőből bőven kijutott. Sajnos a csomag sem kínál megoldást e két problémára - nyilatkozta a Heti Válasznak Járai Zsigmond. Az MNB elnöke szerint a kormány tart a nyugdíj-, a szociális és az oktatási rendszerek átalakításától, ám az idő előrehaladtával egyre nagyobb reformokra lesz szükség, ami politikai feszültségekhez vezethet, így viszont egyre nehezebb lesz megcsinálni. "A helyzet így válik egyre kilátástalanabbá" - fogalmazott.

Államcsődről akkor beszélhetünk, ha nem tudjuk visszafizetni a felvett hiteleket. A nyolcvanas és a kilencvenes években volt idő, amikor nem álltunk messze az összeomlástól. Most ez a veszély több okból sem áll fenn - mondta a Heti Válasznak Járai Zsigmond. Szerinte először is azért, mert a jegybank 17 milliárd euró devizatartalékkal rendelkezik. Másodszor teljes jogú európai uniós tagok vagyunk, az EU védernyője alá tartozunk.

A világgazdasági helyzet is viszonylag kedvező: a kamatok és a kockázati felárak ugyan megindultak felfelé, de a változás lassú. Forintválságtól viszont tényleg kellett tartani a közelmúltban, és ez a veszély még most sem múlt el. Az MNB elnöke azonban úgy látja, a Gyurcsány-csomag - bár nem a megfelelő irányba tett lépésekből áll - rövid távon csökkentette a valutaválság esélyét.

Világcsúcs után

Járai szerint két dologgal lehet tönkretenni egy gazdaságot: a túlzott bürokráciával és adóterheléssel. Nálunk mindkettőből bőven kijutott, és ez a csomag sem kínál megoldást a két problémára. Az elnök annak örül, hogy a kormány politikusai végre elkezdtek őszintén beszélni a gazdaság helyzetéről, és az is nagy előrelépés, hogy az idei, világcsúcsnak tekinthető 10,1 százalékos államháztartási hiány az intézkedések következtében lényegesen - hat százalék körüli szintre - csökkenhet 2007-ben. Ez jótékony hatást gyakorol majd a folyó fizetési mérleg egyenlegére, a gazdasági egyensúlyra és enyhíti a forintra nehezedő nyomást. Összességében mégis csalódott vagyok, mert a csomag legnagyobb hibája, hogy a kormány a hiányt főleg az adó- és járulékbevételek növelésével igyekszik mérsékelni - állapította meg. Kifejtette: a fokozódó terhelés a versenyképesség csökkenéséhez, a gazdasági növekedés lassulásához vezet, az adó- és áremelések miatt az infláció is meglódul, ami kamatemelést von maga után - drágítva a hitelfelvételt.

A kérdésre, hogy nem kellene időnként diplomatikusabban fogalmaznia, azt válaszolta, hozzászokott már a konfrontációkhoz. "Nem az a célom, hogy elnyerjem egyik-másik réteg szimpátiáját. Tudom, hogy a gazdaság valós helyzetét feltáró nyilatkozataim miatt azzal vádoltak, illetve vádolnak, hogy tönkreteszem az ország hírnevét. Ma már viszont a kormány lényegében beismeri, hogy mindaz igaz, amire a jegybank korábban felhívta a figyelmet" - fogalmazott.

Akkor is, ha leköpnek

Az Orbán-kormány alatt lettem jegybankelnök, de az ország érdekébendolgozom - magyarázta. Hozzátette: "Akkor is az árstabilitást kell szem előtt tartanom, ha ezért leköpnek. Mára ezt szinte mindenki megértette." Nincs könnyű dolgunk - tette hozzá -, a kormány hol felemeli, hol leviszi az adókat, ami az inflációt is olyan pályára állítja, hogy tengeribetegséget lehet tőle kapni.

A jegybankelnök teljesen irreálisnak nevezte a 2010-es euróbevezetést, "de a piac 2013-as várakozásai is túl optimisták". Kijelentette: olyan állapotban van a gazdaság, hogy még mindig távolodik az euró bevezetésének feltételeitől. "Az idő előrehaladtával egyre nagyobb reformokra lesz szükség, ami politikai feszültségekhez vezethet, így viszont egyre nehezebb lesz megcsinálni. A helyzet így válik egyre kilátástalanabbá" - szögezte le.