Krisztina
19 °C
25 °C

Négy százalékos infláció 2005-re

2003.10.20. 17:06
A 2005. decemberi inflációs cél kereken négy százalék - jelentette be közösen László Csaba és Járai Zsigmond. A kormány és az MNB 2006-ban szeretné elérni a 3 százalék alatti szintet - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök.
Mind a két érték összhangban van az euró 2008-as bevezetésével, és a kormány által benyújtott költésgvetési hiánnyal és az előcsatlakozási programmal. A közös bejelentés előnye, hogy növeli a hitelességet. A kormány és az MNB is elkötelezett. László Csaba pénzügyminiszter mindezzel egyértett. Az inflációs célsáv 2005-re +/- egy százalékpont. Az MNB és a PM szerint a 4 százaléknál agresszívabb cél nem volna jó.

Az euró a cél

A 2006-os 3 százalék alatti célla pedig egyértelműen látszik az inflációcsökkentési elkötelezetség. Járai szerint jövőre az áfa-emelkedése miatt nő ugyan az ifláció üteme, ám ez gyorsan csökken 2005-ben. László Csaba: kettőjö találkozóján az árfolyampolitika és a monetáris politika is szóba került. Az utóbbi hónapokban megfogalmazott 250-260-as forintsáv az euróval szemben követendőnek tűnik.

László Csaba szerint a magyar gazdaság saját versenyképességi feltételei határozzák meg az eurócsatlakozást, nem vagyunk összekötve többi országgal. Az ERM2-es csatlakozás minél előbb szükséges. A középárfolyam ügyében mindenkivel tárgyalnak; így az ECB-vel is. Egészen addig, amíg nem kerül sor a konkrát dátum bejelentésére; addig pedig semmi egyéb konkrétum közlése nem várható.

Járai Zsigmond szerint a 2008. január elseji euróbevezetés a fő cél. Ha 2005-ben az infláció 4 százalék fölé megy, akkor lehet szigoritás, a cél elérése érdekében. Járai szerint a jövőben a jövedelem- és a fiskális politika kap nagyobb szerepet. Az MNB elnöke bízik abban, hogy a PM-mel harmonikusabb lesz a kapcsolat.