Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az inflációs cél miatt emelt a jegybank

2003.11.28. 12:23
A jegybank megítélése szerint a magasabb kamat kevesebb kockázatot jelent a piac bizalmának visszaszerzése szempontjából, mint a forint további gyengüléséhez fűződő felerősödő várakozások - mondta pénteki sajtótájékoztatón a Monetáris Tanács 300 bázispontos kamatemelését indokolva Járai Zsigmond, a jegybank elnöke.
Ennek ellenére a jegybanknak továbbra sincs kifejezett árfolyam célja, hanem a 2005 végére elérendő négy százalék alatti inflációra koncentrál és ezt szem előtt tartva látta szükségesnek a kamatemelési döntést - írja az MTI.

A PM támogatja a döntést

A Monetáris Tanács ülésén részt vett László Csaba pénzügyminiszter, de arra a kérdésre, vajon egyetértett-e a döntéssel, Járai azt válaszolta, hogy a tanács döntését a Pénzügyminisztériummal nem kell egyeztetni, és a pénzügyminiszter véleményét a tanács meghallgatta.

A kormány nem tartja indokoltnak, hogy a külső egyensúly javulása érdekében az árfolyam számottevően gyengüljön, és ez határozza meg az ERM II árfolyamrendszerbe, majd az eurózónába történő belépésünkkel kapcsolatos politikánkat is - áll a pénzügyminiszter Indexhez eljuttatott közleményében. Éppen ezért a kabinet támogatja a jegybankot abban a törekvésében, hogy a spekulációs okokra visszavezethető forintgyengülésnek rövid távú, akár drasztikus lépésekkel is elejét vegye.

A javuló gazdasági fundamentumok, az államháztartási hiány gyors csökkentése, a lassuló és a teljesítményekkel mindinkább összhangba kerülő bérkiáramlás alapján arra lehet számítani, hogy a piacok rövidesen megnyugszanak.

Fundamentális okok

A jegybank mostani megítélése szerint a magasabb kamatszint szükséges a 2005 végére kitűzött inflációs cél és a 2008 elejére kitűzött EMU-csatlakozás, vagyis az euró bevezetése érdekében, amelyhez azonban addig is elengedhetetlen a szigorú monetáris és fiskális politika következetes folytatása.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az utóbbi napokban tapasztalt forintgyengülés nem átmeneti spekulációs fejlemény következménye, hanem a bizalom fundamentális okokra visszavezethető megrendülése miatt következett be. Ezért az MNB mérlegelte ugyan a nyílt piaci fellépés lehetőségét, nevezetesen azt, hogy az állampapírpiacon kötvényt vásárol a hozamemelkedés feltartóztatás érdekében, de úgy ítélte meg, hogy ez csak átmeneti kilengések kezelésére alkalmas eszköz lenne.

Medgyessy is nyugtatgat

Medgyessy Péter miniszterelnök még reggel, a kamatemelés előtt nyugtatni igyekezett. "Biztos vagyok benne, hogy a forint a közeljövőben visszatér abba az árfolyamsávba, amelyet a kormány és a jegybank is elfogadhatónak tart" - mondta a kormányfő.

"A monetáris- és a költségvetési politika összhangja biztosított, és ez az alapja annak, hogy a forint a kívánatos sávban tartható" - idézte az MTI Medgyessy Pétert.