Auguszta
-4 °C
2 °C

A magas kamat a bizonytalanságokat ellensúlyozza

2004.01.21. 11:17
A jelenlegi magas kamatszint arra elegendő, hogy ellensúlyozza a gazdaságban meglévő bizonytalanságot, a 12,5 százalékos jegybanki alapkamat összhangban van a gazdaság jelenlegi helyzetével - jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
Csökkenteni kell a költségvetés hiányát és növelni kell a lakossági megtakarításokat ahhoz, hogy megszűnjön a bizonytalanság - véli a jegybank elnöke. Járai Zsigmond szerint marad feszültség az idei költségvetésben a múlt héten bejelentett 150 milliárd forintos megtakarítás ellenére, és nagy erőfeszítéseket kell tenni ahhoz, hogy a költségvetési hiány a GDP 4,6 százalékára mérséklődjön.

Nem rossz a kapcsolat Draskovics Tiborral

Az államháztartás hiánya egyébként jóval több mint 5,6 százalék, mert az önkormányzatok is deficittel zárnak. Ez pedig tovább növeli a hiányt 0,3-0,4 százalékkal - idézi az MNB elnökét az MTI.

Járai reméli, megvalósul 2005 végére a négy százalékos inflációs cél. Az MNB év végi 5,9 százalékos inflációs prognózisának megállapítása óta számos, az inflációt erősítő intézkedés történ. A forint is gyengébb a vártnál, amit a jegybank magas kamattal igyekezett ellensúlyozni.

A kijelölt pénzügyminiszterrel nem rossz a személyes kapcsolata. Járai szerint a jegybank és a Pénzügyminisztérium vezetői közötti kapcsolat továbbra is korrekt lesz, ahogy az Varga Mihállyal és László Csabával volt.

Vita az FT-vel

A műsorban a jegybank elnöke beszélt a The Financial Times napilappal támadt vitájáról. Az MNB levélben válaszolt az angol gazdasági újság véleményrovatában megjelent, Járait bíráló cikkekre. A levélben - miután elismerik, hogy a véleményrovat szubjektív - kifogásolják, hogy egyoldalú véleményeket tükröz. Nevetséges erőlködésnek nevezik, hogy a két publicisztika Járait teszi felelőssé a költségvetés jelenlegi helyzetéért.

A Hír TV-ben elmondta: "A személyem és a jegybank elleni támadások elbizonytalanítják a befektetőket a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban. Egy bizonytalanabb helyzetben a jegybanknak egyetlen lehetősége: magasabb kamatot tartani. Bár az összefüggés nem direkt, de igaz, minél többet támadják a jegybankot, annál magasabb lesz a kamatszint Magyarországon" - jelentette ki Járai Zsigmond.