Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Járai nagyobb fegyelmet vár a kormánytól

2004.03.08. 10:18
Magyarországnak nagyobb fegyelemre van szüksége a monetáris unióra való felkészülésben és nem kell sietnie az eurózóna "előszobájának" minősülő ERM-2-es rendszerbe - véli Járai Zsigmond.
Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap Bázelban úgy foglalt állást, hogy Magyarországnak nagyobb fegyelemre van szüksége a monetáris unióra való felkészülésben és nem kell sietnie az eurózóna "előszobájának" minősülő ERM-2-es rendszerhez való csatlakozásban.

Nincs elszántság

Az MNB elnöke, aki a tíz ipari állam, illetve feltörekvő piaccal rendelkező ország jegybanki elnökeinek találkozója előtt nyilatkozott újságíróknak, kijelentette: kockázatokat rejt az ERM-2 rendszerhez való csatlakozás, amennyiben a kormány úgy dönt, hogy elhalasztja az eurózónához való csatlakozás 2008-ra tervezett időpontját.

"Az árak és az árfolyam stabilitására irányuló egyidejű célkitűzés nagyon erős fiskális hátteret és nagyon erős eltökéltséget kíván. Őszintén szólva, nem látok ilyen jellegű elszántságot a kormányban vagy az országban jelenleg" - fogalmazott az MNB elnöke.

Magyarország számos problémával néz szembe, amelyek gátolják az euróövezeti tagsághoz szükséges konvergencia-követelmények teljesítését, mint például a folyó fizetési mérleg és a költségvetés jelentős hiánya, valamint a növekvő infláció - közölte Járai Zsigmond.

Spekuláció

Ha Magyarország azt vállalva lép be az ERM-2 rendszerbe, hogy minden jó irányban halad, és a konszolidáció késni fog, vagy a piac csalódott lesz a konszolidáció üteme miatt, akkor nehézségek támadhatnak - fejtette ki Járai Zsigmond a forint elleni spekulatív támadások veszélyére utalva.

Járai Zsigmond emlékeztetett, hogy idén 3,2, jövőre pedig mintegy 4 százalékos gazdasági növekedést várnak. Az idei inflációs előrejelzés 7,4 százalékos. Járai reményét fejezte ki, hogy az infláció növekedése nem épül be a várakozásokba és jövőre csökkenthető lesz az infláció.

Az MNB elnöke szerint amennyiben a kormány elhalasztja az eurózónához való csatlakozás időpontját, nem lenne értelme korán csatlakozni az ERM-2 rendszerhez. Hozzátette, hogy ezt a kérdést még nem vitatták meg az MNB-n belül vagy a kormánnyal.