Ágnes
-1 °C
2 °C

Járai szerint elképzelhető a kamatcsökkentés

2004.04.21. 15:16
Ha jól alakulnak a gazdasági folyamatok, elképzelhető újabb kamatszint-csökkentés - jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök. Szerinte nem kellene megjelölni már most az euró bevezetésének dátumát, mert az eddigi időpontok is halasztódnak.
Járai Zsigmond szerint elképzelhető újabb kamatszint-csökkentés, amennyiben továbbra is jól alakulnak a gazdasági folyamatok. A javuló eredmények hatására a befektetők bizalma kezd helyreállni, és az inflációs folyamatokban szintén várható kedvező fordulat, ami megteremtheti az intézkedés alapját - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Csúszik az euró

Hangot adott annak a véleményének is: amennyiben a feltételek fokozatosan megteremtődnek, Magyarország 2009-2010 körül bevezetheti az eurót. Járai Zsimond az idei második fél évben csökkenő inflációra számít, szerinte májusban 7-8 százalék között tetőzik majd a pénzromlás, majd év végére 6-7 százalékra mérséklődik. "A jelenlegi helyzet alapján tarthatónak látszik a 2005. végi 4 százalékos mértékű inflációs cél" - jelentette ki.

A nemzeti bank elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: az elkövetkezendő években "komoly reformra lesz szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság nyertese lehessen az európai uniós csatlakozásnak és hosszú távon közelíthessen a közösség színvonalához". Elsősorban az állami szektorban van szükség intézkedésekre, mert tarthatatlan az adósságállomány nagysága. "Takarékosabb, racionálisabb gazdálkodásra van szükség és a jelenlegi állami bürokrácia sem alkalmas arra, hogy az európai uniós forrásokért zajló versenyben sikeresebb legyen" - állította.

Ne mondjunk időpontot

Járai Zsigmond véleményt mondott a szükséges mértékű gazdasági növekedés eléréséről is; szerinte évi 5 százalékos aránnyal közelíteni lehet a régi uniós országok fejlettségéhez, és ehhez a gazdaságpolitikának meg kell teremteni a feltételeket. Az euró bevezetésének fontosságával kapcsolatban szólt arról: a közös pénz magyarországi fizető eszközzé nyilvánítása "a kiutat jelenti a nehézségekből, hiszen gyorsabb gazdasági növekedést, alacsony kamatszintet és stabil árfolyamot biztosít majd."

Elvileg helyesnek látszik céldátum megjelölése az euró bevezetésére, de "talán - tekintettel a korábbi időpontok elhalasztódására - most nem kellene, inkább arra kell koncentrálni, hogy a feltételeket teljesítse az ország. Persze minél hamarabbi a bevezetés, annál jobb a magyar gazdaságnak és a lakosságnak; éppen ezért a nemzeti bank, akármilyen időpontot is határoz meg a kormány, a maga eszközeivel támogatja a követelmények elérését" - emelte ki Járai Zsigmond.