Valér
4 °C
8 °C

Járai szerint az állami szektor húzza vissza a gazdaságot

2004.05.26. 15:30
A magyar gazdaság versenyképességét az állami szektor húzza ma leginkább vissza azzal, hogy viszonylag magasak az adók, nagy az állami beavatkozás a gazdaságba, "ebből kellene visszavonulni" - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.
Alapvetően a magyar gazdaság versenyképessége nem rossz - fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Van egy erős magánszektor, amely jó és versenyképes, és jó irányba halad. "A fő problémát abban látom, hogy azok a reformok, amelyek az elmúlt 15 évben végbementek a magánszektorban, nem mentek végbe az állami szektorban, azaz ma van egy jól működő magánszektorunk és van egy pazarló, drága és rosszul működő állami szektorunk" - hangsúlyozta a jegybankelnök.

Az állami szektor rendbehozatalával lehetne a legtöbbet javítani a gazdaság versenyképességén - hangoztatta Járai Zsigmond, hogy e tekintetben nem túl optimista. A kormány programja, amelyet az EU-nak is eljuttatott lassú javítást tartalmaz, míg az MNB-ben úgy gondolják, hogy gyorsabb javításra lenne szükség.

Fegyelmezetten

A euró bevezetésének 2010-es céldátumára vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: "ezt úgy tudjuk elérni, ha fegyelmezett gazdaságpolitika és költségvetés lesz Magyarországon, a bérek a termelékenység ütemével megegyező ütemben növekednek.

Az egyik kritérium, hogy az infláció 3 százalék alá csökkenjen, s e szempontból a tíz újonnan csatlakozott ország közül "mindenki más többet teljesít" Magyarországnál. E szempontból "pillanatnyilag a legtávolabb állunk az euró bevezetésétől". Járai a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) Magyarországról szóló legfrissebb - februárban elkészült, az igazgatótanács által május 24-én elfogadott - jelentésére hivatkozva azt mondta: szinte szóról szóra megegyezik a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentésében publikált helyzettel, tehát az IMF is úgy látja: reformokra lenne szükség, az ide költségvetési deficit nagyon nehezen lesz tartható.

"A mi megítélésünk szerint a legvalószínűbb, hogy nagyobb lesz a költségvetési deficit, mint a tervezett 4,6 százalék, ha nem lesz további kiigazítás" - mondta Járai.

Az Alkotmánybíróság által kedden hatályon kívül helyezett gyógyszerár-csökkentés, ugyancsak növeli a kockázatát annak, hogy nagyobb lesz a költségvetési hiánya a tervezettnél, s tovább növeli az infláció leszorításának kockázatát is, hiszen az idei és a jövő évre tervezett, viszonylag alacsony inflációt úgy számolták, hogy ebben az alacsonyabb gyógyszerárakat vették figyelembe.