Gusztáv
3 °C
6 °C

Járai szavaira gyengült a forint

2004.09.08. 12:47
Fél nap alatt két forintot erősödött az euró. Először kedd délután erősödött az uniós valuta egy forinttal a vártnál gyengébb államháztartási adatok miatt. Szerdán délelőtt pedig a jegybank elnökének kritikájára reagált érzékenyen a piac.
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint komoly annak a veszélye, hogy a túl nagy államháztartási hiány miatt leminősítik Magyarországot. Járai Zsigmond elmondása szerint a jegybank olyan jelzéseket kapott, ha a hiány meghaladja az öt százalékot, akkor a piacok leértékelik az ország forintadósságát. Márpedig szerinte egyre teljesíthetetlenebbnek látszik a kormány 4,6 százalékos hiányterve.

Mivel az ország adósságának jelentős része devizaadósság, a forint jelentős gyengülése miatt viszont az államadósság jelentősen átlépheti a GDP hatvan százalékát. Járai azt is veszélynek érzi, ha a külföldiek a pénzüket három hónapos állampapírokba fektetik, és ezzel erősen tartják a forintot.

A jegybank elnöke a hiánnyal kapcsolatos kommunikációra megjegyezte, nem lenne szerencsés, ha a tavalyi kommunikáció ismétlődne meg. Ez ugyanis sem a piacnak, sem az ország megítélésének nem tenne jót.

Gyengülés várható

Elemzők nagyobb hiányt várnak
Draskovics Tibor pénzügyminiszter távozását valószínűsíti és 6 százalékhoz közeli idei államháztartási hiányt vár az első nyolchavi adatsor közzététele után a JP Morgan, az egyik legnagyobb londoni piacfigyelő és befektetési ház, amely nem zárja ki, hogy a magyar eurócsatlakozás 2010 utánra tolódik.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének helyzetjelentése szerint most már elkerülhetetlen, hogy a kormány felfelé módosítsa az éves deficitcélt. A Dresdner elemzői szerint valószínű, hogy a kormány "5 százalékhoz közeli" új előirányzatot fog megadni, a cég saját jóslata azonban ennél is borúlátóbb: a DrKW az augusztusi adatok után a GDP 5,5 százalékára teszi a 2004-re várható államháztartási hiányt. (MTI)

A piac érzékenyen reagált Járai Zsigmond szavaira. Az euró egy forinttal erősödött, röviddel a figyelmeztetés elhangzása után 249,3 forintot kértek az uniós valutáért. A forintra a kedd este nyilvánosságra hozott államháztartási adat is hatott.

A Pénzügyminisztérium ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy már augusztusban elérték az egész évre tervezettet. A hírre egy perc alatt egy forintot erősödött az euró.

A Standard and Poor's is figyelmeztette Magyarországot, ha a költségvetésben további csúszások lesznek - aminek a hitelminősítő szerint a kormány gyenge helyzete miatt esélye van -, akkor visszaminősíthetik az ország forintadósságát.

Elemzők szerint a forint a nap folyamán tovább gyengülhet, és az euró ismét elérheti a 250 forintos árat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!