Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Járai szavaira gyengült a forint

2004.09.08. 12:47
Fél nap alatt két forintot erősödött az euró. Először kedd délután erősödött az uniós valuta egy forinttal a vártnál gyengébb államháztartási adatok miatt. Szerdán délelőtt pedig a jegybank elnökének kritikájára reagált érzékenyen a piac.
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint komoly annak a veszélye, hogy a túl nagy államháztartási hiány miatt leminősítik Magyarországot. Járai Zsigmond elmondása szerint a jegybank olyan jelzéseket kapott, ha a hiány meghaladja az öt százalékot, akkor a piacok leértékelik az ország forintadósságát. Márpedig szerinte egyre teljesíthetetlenebbnek látszik a kormány 4,6 százalékos hiányterve.

Mivel az ország adósságának jelentős része devizaadósság, a forint jelentős gyengülése miatt viszont az államadósság jelentősen átlépheti a GDP hatvan százalékát. Járai azt is veszélynek érzi, ha a külföldiek a pénzüket három hónapos állampapírokba fektetik, és ezzel erősen tartják a forintot.

A jegybank elnöke a hiánnyal kapcsolatos kommunikációra megjegyezte, nem lenne szerencsés, ha a tavalyi kommunikáció ismétlődne meg. Ez ugyanis sem a piacnak, sem az ország megítélésének nem tenne jót.

Gyengülés várható

Elemzők nagyobb hiányt várnak
Draskovics Tibor pénzügyminiszter távozását valószínűsíti és 6 százalékhoz közeli idei államháztartási hiányt vár az első nyolchavi adatsor közzététele után a JP Morgan, az egyik legnagyobb londoni piacfigyelő és befektetési ház, amely nem zárja ki, hogy a magyar eurócsatlakozás 2010 utánra tolódik.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének helyzetjelentése szerint most már elkerülhetetlen, hogy a kormány felfelé módosítsa az éves deficitcélt. A Dresdner elemzői szerint valószínű, hogy a kormány "5 százalékhoz közeli" új előirányzatot fog megadni, a cég saját jóslata azonban ennél is borúlátóbb: a DrKW az augusztusi adatok után a GDP 5,5 százalékára teszi a 2004-re várható államháztartási hiányt. (MTI)

A piac érzékenyen reagált Járai Zsigmond szavaira. Az euró egy forinttal erősödött, röviddel a figyelmeztetés elhangzása után 249,3 forintot kértek az uniós valutáért. A forintra a kedd este nyilvánosságra hozott államháztartási adat is hatott.

A Pénzügyminisztérium ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy már augusztusban elérték az egész évre tervezettet. A hírre egy perc alatt egy forintot erősödött az euró.

A Standard and Poor's is figyelmeztette Magyarországot, ha a költségvetésben további csúszások lesznek - aminek a hitelminősítő szerint a kormány gyenge helyzete miatt esélye van -, akkor visszaminősíthetik az ország forintadósságát.

Elemzők szerint a forint a nap folyamán tovább gyengülhet, és az euró ismét elérheti a 250 forintos árat.