Alfréd
-2 °C
2 °C

Járai megrángatta a forintot

2004.11.17. 16:15
Járai Zsigmond jegybankelnök kamatcsökkentéssel kapcsolatos kijelentései meghintáztatták a forint árfolyamát a bankközin, a kereskedők egyértelműbb iránymutatást várnak.
Az MNB-elnök szavait tolmácsoló hírügynökségi beszámolók alapján egyelőre nem tiszta a kép a piaci szereplők számára, és ez a forint "csapkodó" jegyzésében is tükröződik: az euró 245 forintig drágult, de délután negyed kettő tájban már ennél alacsonyabban, 244,20/40-en állt. Járai Zsigmond továbbra is úgy látja, elérhető a 2010-es euróbevezetés, ám a jegybankelnök csak amiatt optimista, mert ez a dátum még messze van - derül ki a beszámolókból.

Egy veszprémi konferencián szólalt fel az MNB-elnök, aki úgy vélte, a gyors kamatvágások nyomán összedőlne a forint árfolyama és meglódulna az infláció. "Ha a jelenlegi helyzettel ellentétben nem a magas kamat vonzaná a forint piacára a befektetőket, hanem például az alacsony adó, vagy a stabil államháztartás, növekvő versenyképesség, ha nem kellene magas kamattal arra ösztönözni őket, hogy az államháztartás rendkívül magas deficitjét finanszírozzák, sokkal jobb lenne a helyzet" - fogalmazott Járai Zsigmond.

Járai szerint a jelenlegi monetáris feltételek mellett elérhető az inflációs cél, nincs szükség erősebb forintra vagy alacsonyabb kamatokra. A jegybankelnök ugyanakkor hozzátette: lehetséges, hogy idén kamatcsökkentést hajt végre az MNB. Magyarországnak nincs szüksége magasabb kamatra annál, mint amekkorát a befektetők elfogadnak, s nincs szüksége arra sem, hogy az inflációs cél eléréséhez a forint az árfolyamsáv erős széle közelében legyen - derült ki Járai szavaiból. Az MNB vezetője közölte, a kamatvárakozások nem irreálisak, s elképzelhető egy hétfői csökkentés illetve az, hogy év végéig egyszámjegyű lesz az irányadó ráta.