Alfréd
-2 °C
2 °C

Járai szerint Románia is beelőzhet

2005.02.24. 13:22
Járai a kormányra utalva a világ legrosszabb politikájáról beszélt, és úgy vélte, ez a politika lejáratta a gazdaság megítélését és elbizonytalanította a befektetőket. A jegybankelnök azért ezzel együtt is elképzelhetőnek tartja a 2010-es eurócsatlakozást. Gyurcsány Ferenc szerint vége az ellentmondásos politikának, ugyanakkor hangsúlyozta: a forint stabilitása fontosabb nemzeti cél annál, hogy a forint ennyire erős legyen.
A Magyar Nemzeti Bank szerint minél hamarabb be kellene vezetni az eurót hazánkban, az elmúlt három évben azonban a magyar gazdaság gyors ütemben távolodott ettől a céltól - jelentette ki Járai Zsigmond a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásán. Magyarország jelenleg az Európai Unióban egyedüliként, az euró bevezetésének egyetlen kritériumát sem teljesíti - tette hozzá a jegybank elnöke.

"A világ legrosszabb politikája"

Járai Zsigmond az euró 2010-es bevezetését elvileg még lehetségesnek tartja, de véleménye szerint nagyon rosszat tett a piacnak a bevezetési céldátum többszöri módosítása. "A világ legrosszabb politikája, kitűzök egy célt, ahhoz vezet egy gazdaságpolitika, s amikor látom, hogy a gazdaságpolitikával nem lehet elérni a célt, akkor nem a gazdaságpolitikát változtatom, hanem a célt" - mondta Járai. Ez a politika lejáratta a gazdaság megítélését és elbizonytalanította a befektetőket - közölte.

Románia is előz?

A szakember rámutatott, a céldátum kitolásának politikai és gazdasági következményei is vannak. Politikailag egy idő után nehéz lesz menedzselni, hogy a szomszédos országokban már bevezették az eurót. "Az a gyanúm, hogy Romániában is hamarabb lehet euró, mint nálunk, ha így haladunk" - mondta a jegybankelnök.

Járai Zsigmond szavai szerint a maastrichti kritériumok teljesítése jó a gazdaságnak, ha nem lennének ki kellene azokat találni. A gazdaság akkor fejlődik optimálisan ha a költségvetés egyensúlyban van és ha az infláció alacsony. Az való igaz, hogy egy rossz gazdaság rendbetétele, az infláció és a költségvetési hiány leszorítása növekedési áldozatokkal jár - tette hozzá az elnök.

Gyurcsány: vége az ellentmondásos időszaknak

Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint vége a 2003-ig tartó két éves ellentmondásos gazdaságpolitikának, amelyet ma a kiszámíthatóság és az egyenletes növekedés jellemez. A miniszterelnök az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban tett látogatása alkalmával fejtette ki véleményét újságírói kérdésre a gazdaságról. "Azt gondolom, hogy lassan magunk mögött tudhatjuk a 2001-2003 közötti időszak sok tekintetben kritizálható gazdaságpolitikáját, és Magyarország gazdaságpolitikája egy kiszámítható, egyenletesen növekvő pálya felé tart" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Nem erős, stabil forint kell

Gyurcsány Ferenc a sajtótájékoztatón kitért az inflációra és az erős forinttal kapcsolatos jegybanki véleményre is. "A decemberi infláció 4 százalék alatt lesz a tavaly decemberihez képest" - közölte. Utalva a pénzromlás ütemének elmúlt napokban nyilvánosságra került kedvező adataira a kormányfő elmondta, hogy a magyar kormány hivatalos előrejelzésénél jobb lesz az infláció év végére. "A piacok és részben talán a jegybank is annyira optimista, hogy alábecsüli az inflációt" - tette hozzá a kormányfő. Gyurcsány Ferenc kormányfő egyetért Járai Zsigmond jegybankelnökkel abban, hogy a forint stabilitása fontosabb a forint erősségénél. "A forint stabilitása fontosabb nemzeti cél annál, hogy a forint ennyire erős legyen" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc utalva arra, hogy a forint jelenleg az intervenciós sáv szélét 2 forintra megközelítette. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság, a termelők és a szolgáltatók érdekét a jelenleginél olcsóbb forint szolgálja. Gyurcsány Ferenc szólt arról, hogy a napokban nyilvánosságra kerülő tavalyi, működőtőke-import mutató az elmúlt évek legjobb száma lesz.

Gyurcsány Ferenc a jelenleg zajló gazdatüntetésre is utalva megjegyezte: függetlenül attól, milyen nyomás nehezedik a kormányra, a kabinet kitart az érvényes költségvetés keretei mellett, és e keretek között valósítja meg gazdaság- és társadalompolitikáját. "A kormány mindenkivel hajlandó tárgyalni, hogy a költségvetésen belül hogyan lehet egy versenyképesebb és igazságosabb országot csinálni, de minimális szándéka sincs arra, hogy elhagyja ezt a pályát" - mondta a miniszterelnök.