Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Járai visszacsinálná az áfacsökkentést

2006.05.10. 15:34
Az állami kiadások radikális csökkentésének szükségességére hívta fel ma a figyelmet Járai zsigmond. A jegybankelök szerint vissza kell vonni azokat a jogszabályokat, melyek a szociális kiadásokat növelik. Euró szerinte csak 2012-ben lesz.

A választásokat követően a lehető legsürgősebben hozzá kell fogni a mára már elodázhatatlan reformokhoz, és sürgősen kiadáscsökkentésre van szükség az államháztartásban - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A gazdaság, illetve az államháztartás mostani helyzete tükrében a legoptimistább variációk szerint 2012-ben lehetne bevezetni az eurót Magyarországon. Véleménye szerint Magyarország egyetlen maastrichti kritériumot sem teljesít, és az Európai Unió 25 tagállama közül tavaly arányát tekintve a legmagasabb államháztartási deficitet produkálta.

Az egyik legelső feladat a gazdaság valós képének feltárása. Járai szerint ehhez nemzetközi intézmények segítségét is igénybe kellene venni, például a Nemzetközi Valutaalap helyzetfelmérésére is szükség lenne.

Járai szerint a választásokat követően felálló új parlamentnek néhány törvényt is vissza kellene vonnia, így az áfacsökkentést bevezető jogszabályt, a következő öt évre vonatkozó adóreformcsomagot előrevetítő törvényeket, a nyugdíjemelésre vonatkozó jogszabályt, illetve a családokat érintő szociális támogatásokat előirányzó jogszabályokat. A költségvetés kiadási oldalát alapjaiban át kellene szabni, és már rövid távon sem az államháztartási deficit csökkentését kellene előtérbe állítani, hanem minél előbb egyensúlyban lévő központi költségvetést, sőt szufficites büdzsét kellene alkotni - mondta.

Járai úgy látja, a következő két év a monetáris politika szempontjából nagy kihívás lesz, mivel nem tudni, mikor milyen mélységben és mely területeken indulnak a reformok. Megítélése szerint az sem tartható, hogy a GDP 4-5 százalékos bővülésének egy része az állami beruházások keresletéből fakad.

A közfinanszírozás teljes szerkezetét át kell alakítani, a kiadásokat le kell faragni, hosszabb távon pedig az államháztartás bevételeit is mérsékelni kell. Napjainkban Magyarországon a közfinanszírozás a GDP 48-50 százalékára rúg. Ezt 40 százalékra kellene csökkenteni a lehető legrövidebb időn belül, ezzel is nagyobb teret hagyva a magánvállalkozások, a magángazdaság pénzellátására, finanszírozására.