Gusztáv
-4 °C
1 °C

Járai gazdasági káosszal fenyeget

2005.11.09. 12:57
A gazdasági növekedés jelentős része az államadósság növekedéséből származik, a beruházások bővülését ugyanis az állami fejlesztések, elsősorban az autópálya-építések okozzák, a sztrádák pedig kölcsönből épülnek -- mondta Járai Zsigmond.
Az ikerdeficit miatt a magyar a világ egyik legsebezhetőbb gazdasága, ami gazdasági káoszhoz vezethet - jelentette ki Járai Zsigmond szerdán Egerben. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint egyre közelebb kerül az ország egy olyan helyzethez, amikor az államháztartást finanszírozó befektetők bizalma meginoghat.

Ebben az esetben leértékelődhet a forint, felgyorsulhat az infláció, elértéktelenedhetnek a bérek és a nyugdíjak - figyelmeztetett a jegybankelnök. Ugyanakkor hozzátette: "lehet, hogy ez soha nem következik be, de jobb félni, mint megijedni". A jegybankelnök rámutatott, hogy Magyarország egyetlenegy az Európai Unió által megfogalmazott konvergencia-kritériumot sem teljesít, hiszen ma már az államadósság mértéke is meghaladta a GDP 60 százalékát. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gazdasági növekedés jelentős része is az adósság növekedéséből származik. A beruházások bővülését ugyanis az állami fejlesztések, elsősorban az autópálya-építések okozzák, a sztrádák pedig kölcsönből épülnek - mondta.

A jegybank-elnök szerint mindez oda vezet, hogy a magyar gazdaság egyre inkább sebezhetővé, az államháztartást finanszírozó befektetőknek kiszolgáltatottá válik. Kialakulhat egy olyan helyzet, hogy akármekkora kamatot is fizet a magyar állam, a befektetők nem vásárolják meg az állampapírokat, vagyis nem adnak kölcsön. Ezt a helyzetet a sebezhetőség csökkentésével, a magyar gazdaság legnagyobb problémáját jelentő államháztartási hiány mérséklésével lehetne elkerülni - mondta Járai Zsigmond.