Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Járai: nem szabad megvárni, míg a piac kényszerít reformra

2006.03.01. 17:37
A lakosság nem érti, hogy miért kéne nyomást gyakorolnia az államháztartás rendbetételéért, az uniós figyelmezetetések pedig eddig nem sokat értek. Ha Magyarország a kiigazításokkal megvárja, amíg azokat piac kényszeríti ki, az a forint esetleges leértékelődésével, az infláció emelkedésével járhatna -- mondta Járai Zsigmond. A jegybank elnök szerint távolodunk az eurótól.
Évente két százalékkal lassúbb lesz a növekedés üteme a következő időszakban Magyarországon, mint lehetne - jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán sajtótájékoztatón Szekszárdon. A jelenlegi gazdaságpolitika következménye, hogy magasak a kamatok Magyarországon, viszonylag magasak az adók, elég alacsony a foglalkoztatás. Ez a gazdasági versenyképességét nem segíti, s ez hosszabb távon azt eredményezi, hogy lassul a gazdasági növekedés üteme, lassúbb lesz, mint a potenciális növekedési ütem - fogalmazta meg a jegybank elnöke. "Mi úgy számolunk, hogy (...) évente két százalékkal lassúbb lesz a növekedés üteme Magyarországon az elkövetkezendő időszakban, mint ami lehetne" - mondta Járai Zsigmond.

Távolodunk az eurótól

Az elnök jónak minősítette az inflációs helyzetet, mint mondta, az idén az áfa-csökkentés hatásaként 1,5 százalék közelében lesz az éves áremelkedési ütem. Az euró bevezetésével kapcsolatban Járai úgy fogalmazott: "négy év alatt hat évet csúsztunk (...), igen távol állunk a követelmények teljesítésétől". A teendőket elemezve a jegybank elnöke hangsúlyozta: "jelentős átalakításokra van szükség, elsősorban az államháztartást kellene rendbe tenni, ami társadalmi feszültségeket is eredményezhet, de mindenképpen meg kell tenni". A halogatás nagyon sokba került a magyar gazdaságnak, és sokba kerül az adófizetőknek is - állapította meg.

Veszélyes, ha a piac kényszeríti ki a lépéseket

Az átalakulást kikényszerítő erőket számba véve lehetőségként egy változó világgazdasági környezetet említett Járai Zsigmond, amikor nehezebb lenne hitelhez jutni, illetve másik lehetőségként a lakosság "belső nyomását" vetette fel, de mint mondta, az a tapasztalata, hogy az állampolgárok nem igazán értik, "hogy milyen rosszat tesz egy gazdaságnak az adósság növekedése, vagy a nagy hiány". "Lehetne egy európai uniós nyomás is Magyarországra, (...) de ez a nyomás eddig nem nagyon tudott lényeges lépéseket kikényszeríteni (...), és lehet egy piaci kényszer is, ami a legrosszabb alkalmazkodást kényszeríti ki" - vélekedett az elnök. A gazdasági növekedés visszaesésével, a forint esetleges leértékelődésével, az infláció emelkedésével járhatna, ha a piac kényszerítené ki a gazdaság rendbe rakását - mondta az MNB elnöke.