Dezső
15 °C
28 °C

Járai meghívná az IMF-et, hadd tegyen rendet

2006.04.24. 17:03
A jegybankelnök szerint az IMF állíthatna össze cselekvési programot a magyar gazdaság rendbe tétele érdekében. Egyébként pedig az utolsó pillanatban vagyunk.

Járai Zsigmond magánvéleménye szerint meg kellene hívni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségét Magyarországra, hogy tanulmányt készítsen a magyar gazdaság helyzetéről, majd ennek alapján az IMF cselekvési programot is állítson össze a magyar gazdaság rendbetételére.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke ezt hétfői sajtótájékoztatóján mondta. A jegybank elnöke közölte, hogy ez szigorúan magánvéleménye, és hozzátette: úgy ítéli meg, külső közreműködés nélkül "nehezen tárnánk fel a valós tényeket a magyar gazdaság állapotáról". "A kormánynak is az lenne az érdeke, hogy reális képből, helyzetfelmérésből induljon ki, és olyan programot alkosson meg, amelynek fő pontjaiban az IMF segítséget tudna nyújtani. A kormány reális hozzáállására lenne szükség" - húzta alá a jegybank-elnök.

Járai Zsigmond elmondta: az IMF küldöttsége egyébként a közeljövőben, várhatóan már május-júniusban Magyarországra érkezik, hogy a nemzetközi pénzintézet alapokmányának 4. cikkelye értelmében átnézze a magyar gazdaság helyzetét. A Monetáris Tanács üléséről elmondta: gyakorlatilag csak az a variáció merült fel, hogy tartani kell a jegybanki alapkamat korábbi 6 százalékos szintjét. Hangsúlyozta: az államháztartás mostani hiányát minél előbb le kell faragni a kiadások visszafogásával, az adórendszer egyszerűsítésével. A másik út a központi költségvetés bevételeinek növelése, ám az adóemelés visszavetné a gazdaságot - tette hozzá.

Járai Zsigmond kiemelte: "az államháztartás mostani magas hiányát nem lehet fenntartani, a költségvetési kiigazításokra a lépéseket minél előbb meg kell kezdeni". Kiemelte: "az utolsó pillanatban vagyunk", már rég hozzá kellett volna fogni a kiigazításhoz.