Benedek
-5 °C
5 °C

Járai utolsót üt a kormányon

2006.04.20. 09:52
Tegnap az MSZP bírálta, ma már külföldi elemzők is kritizálják Járai Zsigmond jegybankelök nyilatkozatait. Sok elemző szerint az elnök ezen kijelentései aláássák a hitelességét, még úgy is, hogy egyébként valóban megalapozottak - olvasható a Financial Timesban.

Szerdán az MSZP több politikusa - Burány Sándor frakcióvezető-helyettes és Szekeres Imre elnökhelyettes - is bírálta Járai Zsigmond jegybankelnököt. Burány szerint Járaira már nem figyelnek oda a szakértők, mert tudják, hogy kampányol. Szekeres pedig azt mondta, az MNB-elnök nyilatkozatai veszélyt jelenthetnek a forint árfolyamára.

Járai épp a választások első fordulója előtt adott interjút a Reutersnek, amelyben kritizálta a kormány túlköltekezését, ezen a héten pedig a Dow Jonesnak, amelyben azt mondta, a forint súlyos veszélyben van - írta ma a Financial Times.

A cikk szerint Járai olvasatában a kormány csak talált egy személyt, akit okolhat a nemzeti valuta teljesítménye miatt. A forint 6,6 százalékot esett az euróval szemben, a dollárral szemben pedig 11,3 százalékot 12 hónap alatt.

Sok elemző szerint az elnök ezen kijelentései aláássák a hitelességét, még úgy is, hogy egyébként valóban megalapozottak - olvasható az FT-ben.

Julian Jessop, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint hiba, hogy a kormány hagyta a deficitet a GDP 8 százalékáig növekedni, de nagyon ritka eset, hogy a jegybank elnöke így beleavatkozzék a politikába.

Dwyfor Evans, a Bank of America egyik alelnöke szerint "jegybanki szempontból nem mondhatjuk, hogy túllépett volna a hatáskörén... de az időzítés egyértelművé teszi, hogy a második forduló előtt egy utolsót üt a kormányon".

A jegybank és a kormány közötti mostani cívódás - az FT szerint - a 2004-ben keződött csata - amikor a kormány kibővítette a monetáris tanácsot - legújabb fordulója.