Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Járai marad

2004.09.29. 13:43
Nincs lehetőség olyan törvénymódosításra, mely egyszerűsítené a jegybank elnök leváltását, de nem is tudok ilyen szándékról - mondta Járai Zsigmond annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzet azt írta, erre irányuló előkészítő munka kezdődött a szocialista frakcióban. Az MSZP szintén cáfolta a hírt.
A jegybank elnöke 2007-ig én vagyok, nincs tudomásom arról, hogy bárki a jegybank-törvény módosítását kezdeményezné. Ugyanakkor lehet, hogy parlamenti leszavazásom beleillik egyfajta forgatókönyvbe - mondta az MTI-nek Járai Zsigmond egy sajtóbeszélgetésen Miskolcon, szerdán.

Járai ugyanakkor kétségtelennek nevezte, hogy a jegybank és az MSZP között nagy a feszültség. A Magyar Nemzeti Bank elnöke úgy vélte, törvénymódosításra lehetőség nincs, a magyar jegybank törvény teljes mértékben megfelel az Európai Unió jogszabályainak, a jegybank függetlenségét az Alkotmány védi Magyarországon.

A feszültség árt a gazdaságnak

Járai Zsigmondot - szavai szerint - nem érte váratlanul, hogy az MNB beszámolóját a parlamenti többség leszavazta. "Emberileg ez nem lepett meg, és nem is érdekel, az ország megítélésének viszont nem használt, a forint gyengült is valamennyire" - tette hozzá. A feszültség a politikai pártok és a jegybank között, rosszat tesz a magyar gazdaságnak - szögezte le Járai Zsigmond.

Az MSZP szerint hazudik a Magyar Nemzet

A szocialisták a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításával kívánják eltávolítani posztjáról Járai Zsigmondot - írta értesüléseire hivatkozva mai számában a Magyar Nemzet. A lap szerint a a módosítás lényege, hogy míg a jelenlegi szabályozás a köztársasági elnök hatáskörébe utalja a jegybank elnök felmentését, ezt a miniszterelnökre delegálnák.

Az MSZP frakció közleménye szerint "a Magyar Nemzet című sajtótermék folytatja azt, amit az elmúlt hetekben is tett: a zavarkeltést. Nem lehet más oka annak a minden alapot nélkülöző állításnak, amelyet a lap mai számában tettek közzé, és amely szerint a Magyar Szocialista Párt a jegybank elnök eltávolítását készítené elő. A leghatározottabban cáfolunk minden ezzel kapcsolatos sejtetést. 2007-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke Járai Zsigmond. Amit a Magyar Nemzet ír, az nem pontatlan, az nem téves, hanem hazug."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!