Konrád
8 °C
26 °C

Járai: Egyelőre ne számoljanak euróval Magyarországon

2006.11.13. 19:37
Várhatóan 8 százalék felett lesz az infláció 2007 első hat hónapjában - mondta Járai Zsigmond hétfőn Pécsett. A költségvetéssel kapcsolatban a jegybank elnöke úgy gondolja, hogy ez az első, amelyben legalább a számok igazak. A gazdasági növekedés lelassulhat, és csökkenhet a fogyasztás is.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke egy pécsi vállalkozói fórumon tartott előadásában beszámolt arról, hogy "ha minden jól megy", a jövő év végén és 2008-ban csökkeni fog az áremelkedések üteme, de a 3 százalékos inflációs cél elérésére a következő két évben nincs esély. A kedden nyilvánosságra kerülő októberi inflációs szám 6 százalék feletti lesz, 2007-ben átlagosan 7 százalékos, 2008 végére pedig 4 százalék körüli infláció prognosztizálható. Járai Zsigmond magyarázata szerint az emelkedés az MNB-től függetlenül, döntően a kormányzati adó- és az áremelések miatt következett be.

Az MNB céljai a monetáris politikát tekintve ezért nem változtak, nem kell másikat kitűzni. Azaz változatlanul úgy gondoljuk, az a jó a társadalomnak, a gazdaságnak, ha árstabilitás van, hiszen a vállalkozások akkor tudnak tervezni - közölte a jegybankelnök. Utalt arra, a monetáris politikának viszonylag kevés eszköze van az infláció befolyásolására. Az egyik legnyilvánvalóbb az alapkamat meghatározása, ennek emelésével próbálják a forintot stabilan tartani.

Legalább a számok igazak

A magyar államkötvények kamata 5 év múlva várhatóan 2,5 százalékkal lesz magasabb, mint az eurózónában, ezt a várakozást tekintve a térségben a forint lesz a legrosszabb helyzetben. Járai Zsigmond szerint Magyarországon az árfolyam lépett elő a legfőbb inflációs tényezővé, és azt szeretnék elérni, hogy ez megváltozzon, és egyéb tényezőktől függjön. Magyarország számára ugyanakkor különlegesen kedvező pénzügyi környezetet biztosít a befektetők által elvárt 2 százalékos kamatfelár, amely hozzásegít a mostani 8 százalékos jegybanki alapkamat megtartásához.

A következő évi költségvetésről Járai elmondta, "ha minden jól megy, most először van beterjesztve olyan költségvetés 2007-re, amelyben legalább a számok igazak. Ha azok az adó- és árintézkedések valóban megszületnek, a béreket valóban nem emeli a költségvetés, a deficit nagyjából a tervek szerint alakulhat". A jegybank elnöke szólt a konvergenciaprogram várható hatásairól, következményeiről is, amely az adók növekedésével az államnak a gazdaságban való erősebb jelenlétében mutatkozik meg. Az állam adókkal 40 százalékát elvonja a GDP-nek, amely például a szlovákiai 30 százalékhoz képest rendkívül magas, és ezt tartósan nem lehet fenntartani.

Bérek, adók, euró

Az adó- és áremelkedések következtében lelassul jövőre a gazdaság növekedése, az MNB 2-2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol. Mintegy 4 százalékkal csökkennek a lakossági jövedelmek 2007-ben, a fogyasztás csökkenése viszont csak 1,1 százalékos lesz, mert az emberek a jövedelemkiesést várhatóan megtakarításaikból pótolják. Járai Zsigmond szerint a legnagyobb kiadáscsökkentés az állam esetében jelezhető, amelynek egyébként beruházási tevékenysége is csökkenni fog. Az állam az autópályaépítéseket is figyelembe véve idén összességében kevesebbet ruházott be, mint a Mol. Csökkenni fog az exportnövekedés is, amely idén 15 százalék, 2007-ben 9,8, 2008-ban 9 százalék körül várható.

A bérek jövőre nem emelkednek az állami szektorban, a vállalkozásoknál átlagosan mintegy 7 százalékos bruttó keresetnövekedés lehetséges. Arra számítunk tehát, hogy a konvergenciaprogram következtében a következő években lelassul a gazdaság növekedése, a vállalkozók versenyképessége pedig a környező országokhoz képest valamelyest csökkenni fog - mondta Járai Zsigmond. Szerinte a program 2009-2010-re kitűzött céljai nem érhetők el, nem látszanak azok a feltételek, amik 2009-2010-ben valóban gyorsítanák a gazdasági növekedést.

Az euró bevezetéséről azt mondta hallgatóságának: "egyelőre ne számoljanak euróval Magyarországon. A konvergenciaprogram keretében is az euró bevezetése nagyjából a ködös jövőbe veszett. Úgy gondolom, ez a konvergenciaprogram sohasem visz el bennünket az euróhoz. Nincsenek meg a feltételek a maastrichti követelmények teljesítéséhez". Magyarország az egyetlen uniós állam, amely jelenleg egyetlen euróbevezetési feltételt sem teljesít, és a következő években nem is nagyon fog, lévén, hogy az államadósságnak a GDP 60 százaléka alatt kell lennie. Magyarországon ez idén 68 százalék, 2007-ben 71 százalék lesz. Talán, ha lesz majd egy jó gazdaságpolitika, 3-5 év alatt el lehet érni az euró bevezetését - fogalmazott Járai Zsigmond.